<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

282 konkurser på 31 dager – fire skilte seg ut

Færre konkurser i bygg og anlegg sørget for en flatere vekstkurve for antall konkurser i oktober, viser tall fra Creditsafe.

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 09.15
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 328 ord
    FLATERE KURVE: Per Fjærestad er daglig leder i Creditsafe Norway. Foto: Creditsafe Norway

    282 norske selskaper gikk konkurs i oktober, 8 prosent (21 selskaper) flere enn i samme måned i fjor, viser tall fra Creditsafe tirsdag.

    – Vi ser fremdeles en betydelig i økning i flere bransjer, men i den totale statistikken dempes denne utviklingen av markant konkursnedgang i de to bransjekategoriene som omfatter bygg- og anleggsbransjen, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

    En flatere kurve

    Antall konkurser holder seg altså over fjoråret, men utviklingskurven er betydelig flatere enn i september (44 prosent økning) og august (71 prosent).

    Årsaken er nedgang for de konkursutsatte bransjene «Oppføring av bygninger» og «Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet» med henholdsvis 19 og 14 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

    Detaljhandelen holder seg relativt stabil, men serveringsbransjen og agentur- og engroshandelen utmerker seg negativt. 36 serveringsvirksomheter gikk konkurs i oktober, 56 prosent (13 selskaper) flere enn i oktober i fjor. Størst er likevel økningen innen agentur- og engroshandel. 23 konkurser er mer enn dobbelt så mange som i tilsvarende periode i 2021.

    Flere store konkurser

    I sistnevnte bransje finner vi også en av oktobers største konkurser – selskapet Supergross med 19 ansatte og en omsetning på 270 millioner kroner i finansåret 2021.

    Bygg- og anleggsbransjen ble rammet av konkurser i Kvia Entreprenør og Georg Andresen og Sønner. Førstnevnte hadde 32 ansatte og omsatte for 212 millioner i 2020, mens sistnevnte hadde 19 ansatte og omsatte for 171 millioner kroner i 2021.

    Creditsafe trekker til slutt frem konkursen i Høglund Gas Solutions. Vestfold og Telemark-selskapet som utviklet og leverte avanserte energiløsninger til shipping-industrien hadde 15 ansatte og omsatte for 273 millioner kroner i 2021.

    Dobling i to fylker

    På fylkesbasis skiller Troms og Finnmark seg negativt ut. 13 konkurser i løpet av oktober var mer enn en dobling fra samme måned i fjor. 

    33 konkurser utgjorde også mer enn en dobling også i Vestfold og Telemark.

    Kun fire av landets 11 fylker opplevde konkursnedgang i oktober. I Agder, Rogaland og Trøndelag var fallet rundt 30 prosent, mens antall konkurser gikk tilbake 20 prosent i Møre og Romsdal.

    Nyheter
    Næringsliv