<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeutsiktene: Tilbudet vil slite med å møte etterspørselen

SEB forventer et betydelig underskudd i oljemarkedet i 2023, grunnet at tilbudet sliter med å møte etterspørselen.

Publisert 6. sep. 2022
Oppdatert 6. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
Article lead
lead
SPÅR NEDSIDE: Sjefsanalytiker Bjarne Schieldrop (på bildet) og Ole R. Hvalbye i SEB har sett nærmere på oljeutsiktene. Brian Cliff Olguin

EU og dermed verden har allerede mistet mer enn 2,5 millioner fat pr. dag i form av naturgass fra Russland, noe som presser verdensmarkedet for fossil drivstoff. Det skriver råvareanalytikerne Bjarne Schieldrop og Ole R. Hvalbye i en ny rapport fra SEB.

– Dette smitter over på økt etterspørsel etter mye billigere olje som erstatning, mener analytikerne.

SEB sier det vil være ytterligere store tap i russisk råolje- og produkteksport de neste 6-9 månedene, og de ser en nedsiderisiko for alle deres estimater for produksjon utenfor OPEC+.

– Vi forventer at den globale oljeetterspørselen vil stige sammen med avslutningen av covid-19-tiltakene. Åpenbar resesjonsrisiko for oljeetterspørselen, men 2023-balansen er veldig negativ og OPEC+ er en "backstop".

Forventer at tilbudssiden vil slite

Videre skriver SEB at de forventer et betydelig underskudd i oljemarkedet i 2023, fordi tilbudet vil slite med å møte etterspørselen.

– Vi spår et betydelig underskudd på 1,4 millioner fat pr. dag i det globale oljemarkedet i 2023. Vi forventer at etterspørselen vil stige med 2,1 millioner fat pr. dag ettersom Kina til slutt går tilbake til normalen etter covid-nedstengingene. 

Noe som også vil føre til høyrere etterspørsel etter olje, er at alternativene er eksepsjonelt dyr naturgass og kull, poengterer SEB. Men først og fremst forventer de at tilbudssiden av markedet vil slite.

De estimerer at tilbudssiden vil vokse med en halv million fat pr. dag i 2023.

– Ikke-OPEC+ er satt til å vokse med 1,4 millioner fat pr. dag, men dette vil bli oppveid av tap i OPEC+.

– "Peak crazy" kan ligge bak oss

Når det gjelder naturgass-utsiktene kan også SEB melde om en hard vinter med høye priser i vente, som følge av eksportstansen av russisk gass. 

– "Peak crazy" kan ligge bak oss når det gjelder finansielle gass- og kraftpriser, ettersom regjeringer har steppet inn og iverksatt tiltak for å dempe etterspørselen, redde energiselskaper og gitt garantier for å redusere motpartsrisiko.

SEB mener vinteren vil føre til både neglebiting og smerte for forbrukerne.

– EU haster nå alle mulige tiltak for å komme bort fra russisk gass. LNG, kull, energieffektiviseringstiltak, solcelle, vind, og så videre. Men alt tar tid.

Nyheter
Børs
Olje