<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Myndighetene klare til å gripe inn mot oljestreik

Over en tredjedel av bensinstasjonene i Frankrike mangler drivstoff etter at raffineristreiken nå har vært i over to uker, og nå begynner myndighetenes tålmodighet å ta slutt.

Publisert 11. okt. 2022 kl. 11.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
KØ FOR Å FYLLE: Over en tredjedel av bensinstasjonene mangler drivstoff nå på grunn av oljestreiken, noe som skaper lange køer ved de resterende bensinstasjonene i landet. Her fra en Leclerc-bensinstasjon utenfor Paris. Foto: Bloomberg

Regjeringen til Macron i Frankrike sier at de er klare til å gripe inn for å bryte opp den låste raffineristreiken. 

KLAR: Frankrikes president Emmanuel Macron er klar til å gripe inn hvis ikke oljestreiken løser seg snart. Foto: Bloomberg

Streiken har pågått i over to uker nå, og har gjort at over en tredjedel av landets bensinstasjoner mangler drivstoff. Streiken har også lagt press på president Macron, som fra før av hadde utfordringer med økende inflasjon og energikrise.  

Krisemøte

Dette gjorde at Frankrikes statsminister Elisabeth Borne mandag holdt et krisemøte for finne ut hvordan de skal håndtere drivstoffmangelen. 

– Vi må finne en avtale i løpet av de kommende timene, sa den franske finansministeren Bruno Le Maire på vei inn til møtet til fransk radio.

Både finansministeren og regjeringens talsperson Olivier Veran uttalte at regjeringen kan måtte gripe inn for å få slutt på streiken. 

Ifølge Veran kan regjeringen beordre personell på plass for å få slutt på blokadene av oljelagrene, og at de kan igjen hente fra landets strategiske drivstoffreserver hvis det blir behov for det. 

Over 60 prosent av Frankrikes raffineringskapasitet er blitt tatt ut i streik, noe som har drevet opp drivstoff prisene og økt importen av drivstoff. 

TotalEnergies og ExxonMobil rammet

Det er hovedsakelig raffinerier og depoter drevet av den franske oljekjempen TotalEnergies som er blitt påvirket av streiken, men også anlegg til den amerikanske giganten ExxonMobil er blitt rammet. 

Men der hvor ledelsen og fagforeningene har gjenopptatt forhandlingene hos ExxonMobils anlegg i Frankrike, er situasjonen fortsatt fastlåst hos TotalEnergies.

– Det er bare én vei ut, og det er å sette en stopper for streiken, sier Frankrikes transportminister Clement Beaune, som legger til at han vil be Total om å forlenge rabattordningen på drivstoff med flere dager.

Nyheter
Børs
Olje