<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Seismikkselskap melder om stor etterspørsel: – Ingen tvil

Konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS ser stigende etterspørsel etter seismikktjenester og mange datapunkter som understøtter dette.

Publisert 15. sep. 2022 kl. 15.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 469 ord
PGS: Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS. Iván Kverme

 

Det sier Rune Olav Pedersen til TDN Direkt under Pareto Securities' energikonferanse onsdag.

– Vi ser økt etterspørsel etter 3D-seismikkbåter. Det er det ingen tvil om. Vi ser det hele tiden, og vi jobber allerede nå med programmer for nordsjøsesongen neste år, som er unormalt og veldig tidlig. Det er mange, mange datapunkter for at dette går i riktig retning på etterspørselssiden. Årsaken er kanskje ikke at de største oljeselskapene investerer, men at det er mange flere oljeselskaper som kjøper våre tjenester, sier han.

PGS er nesten er fullbooket i 2022 og har kun en båtmåned igjen i desember 2022.

– Inn i 2023 så har vi litt over to båter booket for første kvartal og cirka det samme gjennom sommeren, men vi er i ganske tette dialoger knyttet til mange av de andre båtene, sier han og fortsetter;

– En ting er hva vi velger å melde, at nå er en kontrakt signert og derfor ser du det på bookingen. En annen ting er jo hva jeg vet at vi holder på å forhandle om, så jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal ha nok å gjøre gjennom vinteren.

Pedersen påpeker samtidig at tilbudssiden har blitt konsolidert, og er nå langt mindre enn den var tilbake i 2013, og også mindre enn før pandemien.

– Tilbudssiden er kraftig redusert, så når du da får en økt etterspørsel, går jo prisene og ordreserven til de eksisterende aktørene ganske fort opp. Det er det vi ser starten av nå, tenker jeg, sier han.

Med dette bakteppet ser Pedersen videre rateoppgang utover i 2023.

– I år så går prisene opp til fjerde kvartal. Jeg forventer vel egentlig at det holder seg flatt gjennom første kvartal 2023 eller kanskje stiger litt, mens neste stigning kommer inn til neste sommer, sier han.

Pedersen tror det nå er et stort press på energiselskapene til å investere for å kunne levere nok energi, og viser blant annet til energimangelen i Europa.

– Jeg tror at det samfunnspresset mot å ikke lete etter olje og gass som vi så for en stund siden nok har snudd litt. Jeg tror nok oljeselskapene kanskje føler et lite press og aksept fra samfunnet for å sørge for at det ikke blir en energikrise i Europa de neste årene, sier Pedersen.

Om refinansieringen som skal skje i selskapet før tredje kvartal 2023 sier Pedersen at det vil bli viktig å vise de neste kvartalene at selskapet kan generere en sterk kontantstrøm

– Det vil føre til at nettogjelden går ned og så vil det vise de som skal gi oss lån fremover at selskapet er i stand til å generere kontanter for å betjene lånet. Jeg er ikke veldig bekymret for refinansieringen som det ser ut nå, sier han.

TDN Direkt

Nyheter
Børs
Oljeservice