Årets boliglånsundersøkelse fra Finanstilsynet viser at låntakere som tok opp nytt boliglån hadde en samlet gjeld (lån med pant i bolig og annen gjeld) på 347 prosent av brutto årsinntekt. En stor del av nye boliglån tas opp av låntakere som har høy gjeldsgrad, og nesten halvparten av lånevolumet i årets undersøkelse er gitt til låntakere med gjeld over fire ganger brutto årsinntekt.
Høy gjeld i forhold til inntekten
– Årets undersøkelse viser at en betydelig del av nye boliglån tas opp av låntakere som har høy samlet gjeld i forhold til inntekten, og som samtidig har svak betjeningsevne eller et boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi. Disse låntakerne kan være særlig utsatt for å få gjeldsproblemer ved økte renter, lavere boligpriser og bortfall av inntekt, sier Per Mathis Kongsrud, direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet.
Etter at kravet til maksimal gjeldsgrad ble forskriftsfestet i 2017, har en mindre andel av nye boliglån blitt innvilget til låntakere med samlet gjeld over fem ganger brutto årsinntekt. Til gjengjeld har det vært en kraftig økning i andelen nye lån innvilget til låntakere med samlet gjeld over fire ganger inntekten.
Høy gjeldsgrad
Årets undersøkelse viser at nesten halvparten av innvilget lånebeløp ble gitt til låntakere med gjeldsgrad over 4, mens litt over en fjerdedel av lånene ble gitt til låntakere med gjeldsgrad over 4,5. Andelene er om lag uendret fra fjorårets undersøkelse.
– Årets boliglånsundersøkelse viser samme høye gjennomsnittlige gjeldsgrad som i fjor blant låntakere som tar opp nytt boliglån, og en stor del av gjelden tas fortsatt opp av låntakere med høy gjeldsgrad, sier Kongsrud.
Andelen av utlånene som ble gitt til førstegangskjøpere som hadde gjeldsgrad over 5, økte fra 8 til 10 prosent, mens andelen gitt til førstegangskjøpere med gjeldsgrad over 4 økte fra 60 til 62 prosent.