<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank anbefaler dagens gulv på eiendomslån

Sårbarheten i det finansielle systemet er på om lag samme nivå som da risikovektgulvene ble innført, understreker Norges Bank.

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 10.13
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 224 ord

    Norges Bank anbefaler at gulvene for IRB-bankenes risikovekter på bolig- og næringseiendomslån videreføres på dagens nivå. Det fremgår av et brev fra Norges Bank 26. oktober til Finanstilsynet, ifølge en melding fra Norges Bank tirsdag.

    «Sårbarheten i det finansielle systemet er på om lag samme nivå som da risikovektgulvene ble innført. Våre beregninger, som legger til grunn data tilbake til bankkrisen tidlig på 90-tallet, tyder på at dagens risikovektgulv er på et nivå som hindrer at kapitalmengden i bankene blir for lav», heter det i brevet.

    Videre skriver Norges Bank at i dagens situasjon i norsk og internasjonal økonomi er det særlig viktig at det finansielle systemet bevarer motstandskraft slik at det kan utføre oppgavene sine effektivt også ved alvorlige tilbakeslag og kriser i økonomien. Samtidig bør bankenes insentiver til god risikostyring opprettholdes.

    «Det tilsier at gulv for IRB-bankenes risikovekter på bolig- og næringseiendomslån ikke bør være det bindende kravet, og at dagens gulvnivåer bør opprettholdes. Norske myndigheter bruker også kapitalbufferne og utlånsforskriften for å styrke bankenes tapståleevne og dempe oppbygging av sårbarhet knyttet til høy gjeldsbelastning i husholdningene og høye eiendomspriser», heter det.

    Finansdepartementet fastsatte i desember 2020 minstekrav for gjennomsnittlig risikovekting av boliglån og næringseiendomslån på henholdsvis 20 og 35 prosent. Departementet ba ifølge en melding 3. juni 2022 Finanstilsynet vurdere gulv for risikovekting av boliglån og næringseiendomslån.

    TDN Direkt

    Nyheter
    Børs
    Personlig økonomi