<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Psykologer vil snakke Putin ut av krigen

Psykologer fra rundt 20 land har skrevet et åpent brev til president Vladimir Putin for å synliggjøre hvilke konsekvenser krigen i Ukraina kan få.

Publisert 11. mars 2022 kl. 12.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
ÅPENT BREV TIL PUTIN: To tyske psykologiprofessorer har fått med seg kolleger fra rundt 20 land, blant annet Norge, til å skrive et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin der de advarer mot hvilke konsekvenser krigen vil få, ikke minst for Putin selv. Foto: NTB

«Vi kontakter deg for å dele vår akademiske og praktiske kunnskap med deg om hvilke konsekvenser det vil ha for opphavsmannen å innlede en krig, og gi et glimt av en mulig vei ut av en slik farlig situasjon».

Slik innledes brevet som er signert av nesten 40 psykologer, blant annet fra Norge. Psykologene skriver videre at de ønsker å opplyse ham om hvilke negative konsekvenser handlingene hans får.

Bak initiativet står de to tyske sosialpsykologene Rolf van Dick ved Universitetet i Frankfurt og Ulrich Wagner ved Universitetet i Marburg.

De har fått med seg kolleger fra blant annet USA, Polen, Sør-Afrika, India og Pakistan.

– Isolasjon

Ved å referere til faglitteratur forklarer de i detalj hvilke prosesser krigen i Ukraina har satt i gang. I siste instans vil alt dette føre til «avvisning, isolasjon og fysiske trusler» mot politikerne som anses å ha ansvaret, skriver de.

Ifølge avsenderne opplever innbyggere på begge sider av konflikten «nasjonal isolering», noe som på sikt vil føre til et ønske om endring. Økonomiske kriser skaper følelse av tap, noe som ofte danner grunnlag for «motstand, protester og revolusjon mot den eksisterende staten».

Signal til Ukraina

«Disse virkningene gjelder både for vanlige mennesker og for elitene», føyer de til.

Professor Rolf van Dick er langt fra sikker på om brevet vil nå Putin, men han utelukker det ikke. Brevet er lastet opp på en nettportal der også russiske borgere kan skrive til Putin.

Ifølge professoren ønsker psykologene også å nå fram til den kritiske opposisjonen i Russland og sende et signal til Ukraina.

(NTB)