<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IAEA kritiserer Iran for manglende svar om landets atomprogram

Irans atomprogram kan både ha sivile og militære formål, og landet har gjort lite for å klargjøre spørsmål som eksperter har stilt, ifølge en ny IAEA-rapport.

Publisert 7. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
Article lead
lead
IAEA BER OM SVAR: En tungtvannsreaktor ved Arak-anlegget i Iran fotografert i desember 2019. Foto: AP

I rapporten, som ennå ikke er offentliggjort, konkluderer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med at det ikke er i stand til å forsikre verden om at Irans atomprogram kun har fredelige hensikter, slik iranske myndigheter hevder.

Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA og flere andre medier som onsdag fikk tilgang til IAEAs seneste kvartalsrapport. Den er skrevet av IAEA-sjef Rafael Grossi. Han oppgir at Iran de siste månedene har anriket stadig mer uran.

Det anslås at landet nå er i besittelse av over 55 kilo uran med en anrikningsgrad på 60 prosent.

Ifølge eksperter er det nok med 50 kilo av dette materialet for å lage et atomvåpen basert på 90 prosents anriking. Det betyr at Iran teknisk sett er svært nær ved å kunne lage en atombombe.

Uklar mengde

Iran har trappet opp anrikingen av uran etter at USA i 2018 trakk seg fra atomavtalen som ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015.

IAEA-ekspertene vet ikke nøyaktig hvor mye anriket uran Iran er i besittelse av, men de anslår at landet når har 3.940 kilo, over 19 ganger mer enn grensen som er satt i atomavtalen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det er også flere hundre kilo mer enn hva Iran hadde da IAEA kom med sin forrige kvartalsrapport i mai.

Ifølge Grossi har IAEA de tre siste månedene heller ikke fått mulighet til å observere produksjonen av nye sentrifuger som brukes til anrikingen. Årsaken er at overvåkingskameraene ble fjernet av iranske myndigheter i juni.

Forhandlinger i stå

Etter at USA trakk seg fra avtalen, ble Iran rammet av harde amerikanske sanksjoner.

De siste månedene har det pågått forhandlinger om hva som skal til for at USA igjen skal slutte seg til atomavtalen, men verken USA eller Iran ser ut til å være fornøyd med et forslag som nylig ble lagt fram av EU.

Iran inngikk avtalen med Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA, samt EU. Da den ble inngått, ble den hyllet som en stor seier for det internasjonale diplomatiet.

(NTB)

Nyheter
Børs
Energi
Politikk