<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Da vil USA krysse en rød linje

Russlands utenriksdepartement advarer Washington mot konsekvensene hvis de forsyner Ukraina med langdistanseraketter.

Publisert 15. sep. 2022 kl. 15.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
ADVARER USA: Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova. Foto: NTB

Russlands utenriksdepartement kommer torsdag med en klar advarsel til USA mot å forsyne Ukraina med langdistanseraketter.

– Hvis Washington bestemmer seg for dette, vil de krysse en rød linje og bli en direkte part i konflikten, sa talskvinne for departementet Maria Zakharova ifølge Reuters på en briefing.

– Russland reserverer seg retten til å forsvare sitt territorium, fortsatte hun.

Washington har åpent forsynt Ukraina med avanserte GMLRS-raketter avfyrt fra HIMARS-ramper, og disse kan treffe mål opptil 80 kilometer unna.

300 kilometer

HIMARS-rampene kan ifølge nyhetsbyrået også skyte ut taktiske ATACMS-missiler som kan ha rekkevidde på opptil 300 kilometer. 

Offisielle amerikanske tjenestemenn sier Ukraina har lovet ikke å bruke amerikanske raketter mot Russland, mens en høytstående ukrainsk tjenestemann 19. august avslo å kommentere om Kyiv har ATACMS-missiler.

Ukraina har bedt om – og mottatt – store mengder våpen fra USA og deres vestlige allierte for å stå imot de russiske styrkene som ble sendt inn i landet i februar.

Moskva sier de sendte inn styrkene for å hindre at Ukraina blir brukt som en plattform for vestlig aggresjon.