<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Granskingspanel krever at Trump vitner under ed

Panelet som gransker Donald Trumps medvirkning til opptøyene på Capitol Hill i 2021, stemte torsdag for høring av Trump. 

Publisert 13. okt. 2022
Oppdatert 13. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
STEVNET: Tidligere president Donald Trump blir stevnet knyttet til granskning av opptøyene i 2021.  Foto: Reuters

(Saken oppdateres)

Torsdag kveld kom nyheten om at den utvalgte komitén stemte for å innkalle tidligere president Trump til høring.

Høringene skal i denne omgang konsentrere seg om Trumps sinnstilstand, sa lederen for kontrollkomiteen i representanthuset, Bennie Thomson, under åpningen.

Dette markerer den største avgjørelsen for utvalget som så langt har innkalt over 100 til høring og intervjuet mer enn 1.000 personer knyttet til granskningen. 

– Svimlende

Thomson beskrev Trumps handlinger som «et svimlende forræderi mot den presidenteden han avla under innsettelsen i 2016».

Videre sa Thompson at Trump lot seg ikke stoppe av noe i sin kamp for å få valgresultatet omgjort. Komitélederen sa at nye bevis fra Secret Service underbygger påstandene om at Trump spilte en sentral rolle både under forberedelsene og gjennomføringen av marsjen mot Capitol og volden som utspant seg.

Panelet framla anonyme SMS-meldinger som Secret Service hadde fått over en uke før hendelsene 6. januar. Der heter det blant annet at ekstremistgrupper sto for muskelkraften da Trumps tilhengere toget mot Capitol Hill.

– Planen deres var bokstavelig talt å ta livet av folk, heter det i en av meldingene.

Secret Service advarte allerede 26. desember 2020 om at et tips på epost gikk ut på at medlemmer ekstremistgruppen Proud Boys planla en marsj i Washington 6. januar med en gruppe medlemmer som ville være politiet overtallig.

– Det føltes som stille før stormen, skrev en Secret Service-agent i en gruppechat.

Torsdagens høringsmøte fant sted i en nærmest folketom nasjonalforsamling, da de fleste representantene driver valgkamp i sine hjemstater.

Nyheter
Politikk