<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke lenger et mål å redusere statens eierskap

Publisert 21. okt. 2022 kl. 12.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
NÆRINGSMINISTER: Jan Christian Vestre. NTB

Regjeringen har en pragmatisk tilnærming til hva staten skal eie, men til forskjell fra forrige eierskapsmelding er det ikke lenger et mål i seg selv å redusere statens eierskap.

Det fremgår av eierskapsmeldingen fremlagt fredag.

"Statlig eierskap skal vurderes i lys av om det er det beste tiltaket for å nå samfunnsmessige mål, eller om andre tiltak treffer bedre. Det kan være aktuelt å både øke og redusere det statlige eierskapet i tråd med hva som vurderes å være av strategisk interesse for Norge. Staten skal bruke hele den næringspolitiske verktøykassen, inkludert statlig eierskap når dette er beste løsning", heter det i meldingen.

Videre opplyses det at systemet for kategorisering av selskaper med statlig eierandel er videreført og forenklet i denne eierskapsmeldingen. Selskapene som primært opererer i konkurranse med andre er i kategori 1. Selskapene som primært ikke opererer i konkurranse med andre er i kategori 2.

Blant børsnoterte selskaper i kategori 1 er Akastor og Aker Solutions, der regjeringen har i budsjettproposisjonen for 2023 foreslått å videreføre fullmakten til å redusere statens eierskap helt eller delvis. Andre børsnoterte selskaper i kategori 1 er DNB, Equinor, Kongsberg Gruppen, Hydro, Telenor og Yara, der statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer.

TDN Direkt

Nyheter
Børs
Politikk