<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kastes ut av partiet for tv-program

I fjor måtte Matt Hancock trekke seg som helseminister, etter at han brøt avstandskrav da han var utro med en rådgiver. Nå sender hans deltagelse i realityprogram ham igjen ut i kulden.

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 14.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 409 ord
    ØS PØS: Tidligere helseminister Matt Hancock er nok en gang i hardt vær. Denne gangen for å delta i et realityprogram fremfor å møte i parlamentet. Foto: Bloomberg

    Sist Matt Hancock var i hardt vær var da han – som Storbritannias helseminister – brøt Covid-19-reglene om sosial av avstand, da han delte et intimt øyeblikk med sin politiske rådgiver, Gina Coladangelo. Da endte han i juni 2021 med å trekke seg fra ministerposten. Nå står Hancock igjen i stormen. 

    Tirsdag kom det frem at han har takket ja til å delta i det britiske realityprogrammet I'm a Celebrity...Get Me Out of Here!, hvor britiske kjendiser bor sammen under ekstreme forhold, denne gangen i jungelen i Australia, og konkurrerer om å holde ut lengst, ifølge Bloomberg.

    Reaksjonene på Hancocks deltakelse har ikke latt vente på seg. 

    Partiets strengeste straff

    Da det ble annonsert at Hancock er blant neste sesongs deltagere lot ikke reaksjonene vente på seg.

    Sjefsinnpisker i Det konservative partiet, Simon Hart, mener situasjonen var så seriøs at den tidligere helseministeren ikke lenger var verdi medlemskap i partiet.

    – Etter en samtale med Matt Hancock har jeg vurdert situasjonen og har kommet frem til at saken er så seriøs at den rettferdiggjør å suspendere ham fra partiet, sier Hart.

    I politikken er en innpisker en stilling som har som hovedoppgave å sørge for at partiets representanter stemmer overens med partiprogrammet. Hver uke sender partiets hovedinnpisker ut et rundskriv med den kommende ukes program i parlamentet. Her fremheves hvilke saker og avstemninger som er viktige, og hvordan de skal stemme i overenstemmelse med partiprogrammet, eller partiledelsens ønsker.

    Å suspenderes fra partiet, eller lose the whip som det kalles i britisk politikk, er en av de strengeste sanksjonene partiet har over sine medlemmer. Nå blir Hancock sittende som en partiløs representant i parlamentet.

    Kritikk fra nummer 10

    Statsminister Rishi Sunak er også kritisk til Hancocks avgjørelse. På spørsmål på en briefing tirsdag ble han spurt om hva han tenker om at en folkevalgt forlater hans valgdistrikt, til fordel for å bo i en jungel i Australia, svarte en av Sunaks talspersoner:

    «Statsministeren mener at når det er tøffe tider for landet burde MPs (Minister of Parliament, representanter i parlamentet, journ. anm.) jobbe for dem de representerer, være seg i parlamentet eller i valgdistriktet.»

    David Hughes fra nyhetsbyrået Press Association kunne melde om stor misnøye blant Hancocks lokale Tory-lag. Andy Drummond, nestleder i lokallaget sier om deres parlamentsrepresentant:

    «Jeg ser frem til at han skal spise en kengurupenis. Siter meg. Du kan sitere meg på det.»

    En gjenganger i tv-programmet har vært at en kjendis på et punkt i produksjonen står overfor en utfordring om å spise en fritert dyrepenis. 

    Nyheter
    Politikk