<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saksøkt av oljefondet

Norges eget oljefond er blant et tosifret antall tunge investorer som går til gruppesøksmål mot råvaregiganten Glencore.

Publisert 11. okt. 2022 kl. 11.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
PÅ TILTALEBENKEN: Tidligere Glencore-sjef Ivan Glasenberg. Foto: Bloomberg

Glencore går i møte et gruppesøksmål fra et tosifret antall investorer i Londons High Court etter at gruve- og råvarehandelsgiganten tidligere i år erkjente seg skyldig i bestikkelser, melder Financial Times.

Blant saksøkerne er det Abu Dhabi-baserte investeringsselskapet Mubadala, De forente arabiske emiraters statlige International Petroleum Investment Company, Kuwaits investeringsmyndigheter – og Norges eget oljefond, viser rettsdokumenter avisen har fått tilgang til.

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland om du vil, teller tirsdag formiddag 11.989 milliarder kroner.

Abrdn, HSBC og pensjonsfondet for British Airways-ansatte er også med på søksmålet.

Ti år gammel moro

Kilder opplyser til Financial Times at kravene dreier seg om investeringstap i 2011 og 2013 som bunner i atferden avdekket i korrupsjonsetterforskningen. Den finansielle straffen ventes å bli fastsatt i november.

Den britiske etterforskningen følger i kjølvannet av en sammenlignbar sak i USA, der Glencore aksepterte en bot på 1,1 milliarder dollar og erkjente seg skyldig i bestikkelser og markedsmanipulasjon.

SAKSØKT: Glencore. Foto: NTB

Lignende etterforskninger er ifølge avisen underveis i Sveits og Nederland, mens det amerikanske justisdepartementet har uttalt at enkeltpersoner kan bli forfulgt for sin rolle i bestikkelsessakene.

Glencore har satt til side 1,5 milliarder dollar for å betale bøter etter dommer i USA, Storbritannia og Brasil, og det burde være penger å ta av ettersom selskapet tjente rekordhøye 18,9 milliarder dollar i første halvår i år – mye takket være sin kullvirksomhet.

– Ikke samme selskap

Den britisk-sveitsiske gruve- og råvarehandelsgiganten, som har sett aksjekursen stige over 20 prosent så langt i 2022, varslet i mai at «betydelige skritt» var tatt for å forbedre etikk- og compliance-programmet i selskapet.

– Glencore i dag er ikke selskapet det var da den uakseptable praksisen bak disse handlingene fant sted, sa styreleder Kalidas Madhavpeddi den gang.

På tiltalebenken ved siden av Glencore sitter tidligere konsernsjef Ivan Glasenberg, tidligere styreleder Tony Hayward og andre toppledere, går det ifølge Financial Times frem av rettsdokumentene.