Japan er blant landene som har hatt svært strenge coronatiltak siden pandemiens start. Bare statsborgere har fått lov til å reise inn i landet – japanere bosatt i utlandet har til og med tidvis vært utestengt.
Men fra oktober blir det lettelser i grensepolitikken. Nå åpner landet opp for masseturisme for første gang på to og et halvt år, skriver The Guardian.
Fordeler ved svak yen
På besøk hos Wall Street-børsen i New York talte statsminister Fumio Kishida om hvordan pandemien har forstyrret flyten av mennesker, varer og kapital.
– Men fra 11. oktober vil Japan lempe på grensekontrolltiltakene for å være på nivå med USA, samt gjenoppta visumfrie reiser og individuelle reiser, kunngjorde statsministeren.
Turister som ankommer landet får også nyte fordelen av en svak yen. Valutaen har falt til sitt laveste nivå på 24 år målt mot dollaren.
Vil gi økonomien en boost
Goldman Sachs estimerer at forbruket til utenlandske reisende i Japan kan gå opp med 32 prosent sammenlignet med 2019-niver, på grunn av den svake yenen, skriver Bloomberg.
De forventer at økningen i kjøpekraften hos turistene igjen øker inntektene til 6,6 milliarder yen etter en full gjenåpning. Det tilsvarer 485 milliarder norske kroner.
Statsminister Kishida har understreket behovet for å utnytte fordelene med at yenen er svak. Selv om det er uklart hvor mange turister som kommer til Japan, vil coronalettelsene gi en etterlengtet boost til reiselivsnæringen og økonomien i landet.
Tviholdt på coronatiltakene
Japan og Kina har skilt seg ut ved å holde fast på coronatiltakene etter hvert som resten av verden har åpnet opp.
I juni åpnet Japan opp for å la turister på pakkereiser slippe inn, men det gjaldt kun dem i organiserte grupper. Landet satt også en maksgrense på 50.000 turister som daglig kunne slippe inn.
Pakkereise-alternativet viste seg å ikke lokke altfor mange turister inn i landet. I juli i år ankom 8000 turister Japan, et nokså kraftig fall sammenlignet med de tre millionene som besøkte øystaten i juli 2019, skriver Al Jazeera.
Japan var noe mildere enn i Kina under nedstengingen, og innførte aldri portforbud. Næringslivet ble derimot ilagt begrensinger, blant annet på åpningstidene. Etter at regjeringen opphevet tiltakene mot næringslivet i mars, vokste bruttonasjonalproduktet med 0,5 prosent i andre kvartal i år.