<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bitter strid i skjærgårdsdrøm

Strømstad Spa-eier Thor Morten Halvorsen er i full krig med leilighetseierne med avstengt vann og strøm, stengte heiser og parkering, og til slutt stengt hotell, som våpen. Nå er det klimaks.

    Publisert 28. okt. 2022 kl. 21.01
    Oppdatert 28. okt. 2022 klokken 21.08
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1203 ord
    SPØKELSESHOTELL: – Det er en betent sak for alle parter. Vi prøver å løse det. Det er dessuten svensk lov som gjelder, og det er det en del nordmenn som ikke forstår, sier Thor Morten Halvorsen i Norwegian Hospitality Group. Foto: Håkon Løtveit

    Spahotellet til 2 milliarder kroner ligger som en spøkelsesby midt i Strømstad-skjærgården.

    Her skulle 116 familier nyte påske og ti uker midt på sommeren med tilgang til hotellets restaurant, spa, basseng og andre tilbud.

    Prisen var noen hundre tusen i innskudd, og deretter 2.800 kroner måneden for hver av andelseierne. Resten, rundt 1 million kroner i måneden, skulle betales av hotellet. Men brått sluttet hotelleier Thor Morten Halvorsen å betale husleie.

    Det var starten på en ellevill krig mellom hotelleieren og leilighetseierne der alle tenkelige og utenkelige våpen er tatt i bruk.

    Halvorsen er hotellinvestor som kom fra USA til Norge under bankkrisen i 1988, slo seg opp som direktør på hotellet som nå heter The Hub, kjøpte Triaden Hotel på Lørenskog, og eier nå syv hoteller, inkludert Strømstad Spa, Son Spa og Farris Bad, som han kjøpte av Stein Erik Hagen.

    Skylder 20 millioner

    – Nå skylder han over 20 millioner i leie, sier én av andelseierne til Finansavisen.

    Vi har vært i kontakt med flere av dem. De forteller de samme historiene. I deres øyne heter den store stygge ulven Thor Morten Halvorsen.

    – Han oppfører seg som en arrogant og ufyselig idiot. Det er utrolig at sånne kan drive hotell, sier en annen.

    I Strømstad gjør han for tiden heller ikke det. For hotellet har vært nedstengt siden januar 2021. Da hadde den elleville konflikten med leilighetseierne allerede vart et års tid.

    Det rammer nærområdet hardt. Hotellet var Strømstads største private arbeidsplass. Caféer og servicetilbud i området er stengt.

    – Det råder ghost town-stemning i hele området. Miljøet er sterkt forringet, sier en.

    Det har lenge vært planer om å utvide hotellet med flere leiligheter bak, basseng på fremsiden og flere serveringssteder. Men først må den betente konflikten løses.

    Ifølge andelseiere Finansavisen har vært i kontakt med startet alt med at Halvorsen sluttet å betale husleie til andelseiernes selskap, Nøtholmen Resort 1.

    Det har kjørt økonomien i selskapet til bunns, og andelseierne må hver måned bla opp ekstra tusenlapper for å holde selskapet levende.

    (1 / 9)

    Fra 2.800 til 4.800 pr. mnd.

    Da Spa-anlegget ble bygget skjøt andelseierne inn lån på til sammen 85 millioner kroner i Nøtholmen Resort 1, et selskap uten egenkapital. I tillegg tok selskapet opp banklån på 200 millioner.

    Andelseierne disponerte leilighetene sine i påsken og ti uker om sommeren. For dette betalte de 2.800 kroner hver måned, hvilket sammen med husleie fra hotellet ga Nøtholmen Resort 15 millioner i årlige inntekter - nok til å betjene driftskostnader og lån.

    Andelseiernes månedskostnad på 2.800 kroner har sammen med husleie fra hotellet dekket kostnadene.

    I 2019-regnskapet, avlagt 28. april 2020, fremgår det at den nye hotelleieren har ønsket å gjøre en del endringer, og at styret har måttet jobbe for å sikre andelseierne.

    Deretter fremgår det at hotellet har sluttet å betale husleie for en periode. Selv om andelseiernes kostnad har økt med 70 prosent fra 2.800 kroner måneden til 4.800 kroner falt inntektene fra 15,7 millioner i 2019 til 10 millioner i 2020, og videre til 6,2 millioner i 2021.

    Både i 2020- og 2021-rapporten omtales at hotellet ikke har betalt leie.

    – Vi betaler mer for Strømstad-leiligheten vi har ti uker om sommeren enn vi betaler for boligen. Det er en tragedie, sier en andelseier.

    2020-regnskapet forteller at långiver, DNB, innvilget avdragsfrihet på lånet. Avdragsfriheten løper nå til mars 2023.

    Stengt strøm, vann, dør og heis

    Det fremgår også at styret har engasjert selskapet Annordia for å skaffe ny leietager til leiligheten som erstatning for Thor Morten Halvorsens Strømstad Spa & Resort.

    – Halvorsen fortsatte å drive hotellet med svenske gjester under corona, dog med lavere belegg, sier en kilde.

    Den 28. desember 2020 hadde andelseierne fått nok. De sa opp leieavtalen med Halvorsen.

    – Han stengte strømmen i en periode, sier én kilde.

    Det skal ha ført til at de ikke kunne låse seg inn med nøkkelkortet.

    – Han skjønte at han måtte sette den på igjen. Men han tok wifi og TV også, forteller han.

    I januar 2021 stengte Halvorsen like godt hele hotellet. På bookingsiden til Choice står det nå at hotellet er midlertidig stengt fra 1. september 2021 til 30. desember 2023.

    Selve hotelldelen befinner seg i første og andre etasje.

    – Halvorsen stengte døren til hotellet og gjorde det vanskelig for oss, sier en kilde.

    Han forteller også at deler av parkeringen er sperret av.

    – Heisene ble stengt som følge av manglende årlig kontroll.

    Konflikten stoppet imidlertid ikke der.

    – Han anmeldte oss til Strømstad kommune fordi han mente vi brukte leilighetene ulovlig, sier kilden.

    – Vi fikk etter hvert brukt leilighetene i sommer likevel. Tidlig på vårparten ordnet sameiet nye nøkler til inngangsdøren til bygget, samt til leiligheten.

    Tilgangen til basseng, spa og restauranter har de imidlertid ikke.

    – Nei, det er jo null drift på hotellet uansett. Det er jo ikke noe hyggelig med et mørkt og svart hotell. Men det er ikke helt krise for vi kan bare ta på skoa og ta gratisbussen til Strømstad, sier kilden.

    – Det siste nå er imidlertid at han har stengt varmtvannet. Også det er sikkert gjort for å gjøre det vanskelig for oss. Men dette er advokatmat. Saken går i rettssystemet i Sverige.

    – Uansett er det ikke bra for oss. Leilighetene er ikke omsettelige nå. Ingen vil kjøpe. Vi er forbannet på denne Halvorsen.

    Vil åpne til våren

    Finansavisen kontakter Thor Morten Halvorsen, og konfronterer ham med beskyldningene.

    – Det er røverhistorier. Vi stengte hotellet i forbindelse med pandemien, og vi regner med å gjenåpne til våren.

    Han bekrefter imidlertid at det er konflikt med andelseierne.

    – Jeg er både eier og driver selv også. Vi er i ferd med å lage en ny avtale nå. Akkurat nå vil jeg ikke si noe utover at gleder oss til å åpne.

    – Men før det er det mye å gjøre. Vi må ansette folk og starte markedsføring og salg.

    – Hvorfor sluttet du å betale leie. Hadde dere ikke en avtale?

    – Vi hadde avtale om det, men det kommer an på. Det er en betent sak for alle parter. Vi prøver å løse det, og nå går det fint. Vi håper å løse saken i disse dager, sier Halvorsen.

    Han opplyser at han eier tomter, havner, tekniske anlegg og alt annet utenom timeshareleilighetene.

    – Vi er like rundt hjørnet om omforent kontrakt, sier Halvorsen.

    – Hva sier du om alt med vann og strøm som er stengt?

    – Det med strømmen er bare tull. Det går rykter overalt. Alle parter har opptrådt korrekt, men de fleste kjenner ikke det intrikate systemet. Det er dessuten svensk lov som gjelder, og det er det en del nordmenn som ikke forstår.

    – Men vi jobber, og er nær målet. Det er god stemning.

    – Hvor mye har dette kostet deg?

    – Pandemien kostet alle masse penger. Hotell har et 100 års perspektiv, så et år eller to uten drift gjør ikke så mye. Det løser seg. Livet ser deilig ut. Dette går fint, sier Halvorsen.

    Representanter for Nøstholmen Resort opplyser at det er enighet i styret om ikke å uttale seg om saken i media for øyeblikket. Det fremstår som om selskapet har gjenopptatt kontakten med Halvorsen til tross for at styret i sin årsrapport skriver at de har hyret inn Annordia for å finne en annen leietager.

    Det understrekes imidlertid at man likevel gjerne vil snakke med media hvis prosessen med Halvorsen skulle skjære seg.

    Nyheter
    Reiseliv