<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fra underskudd til overskudd for tankrederi

Høyere skipsverdier kombinert med høyere rater medfører bedre tider for børsens kanskje billigste tankselskap.

Publisert 12. aug. 2022 kl. 08.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
DET GÅR MOT LYSERE TIDER: For tankselskaper som Okeanis Eco Tankers. Foto: Okeanis Eco Tankers

 

Okeanis Eco Tankers omsatte for 50 millioner dollar i kvartalet, opp fra 47 millioner i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt ble 7,9 millioner dollar, opp fra minus 8 millioner i fjor. Kvartalsresultatet tilsvarer et resultat pr. aksje på 0,25 dollar, og 2,38 kroner.

De realiserte ratene for selskapet hvor VLCC og Suezmax var henholdsvis 22.200 og 39.300 dollar pr. dag.

Det fremgår av rederiets kvartalsrapport fredag.

Rederiet har booket 60 prosent av de tilgjengelige VLCC-spotdagene for tredje kvartal til en gjennomsnittlig rate på 31.900 dollar pr. dag, ifølge kvartalsrapporten. Selskapet har også booket 70 prosent av tilgjengelige suezmax-spotdager til en gjennomsnittlig rate på 60.400 dollar pr. dag. 

Et marked i bedring

De siste årene har tankmarkedet vært preget av betydelig levering av skip, lavere OPEC eksport og sanksjoner mot Venezuela og Iran. Analytikere tror nå vinden har snudd for tankrederiene.

– Snittalderen på tankflåten har nådd 11,4 år, som er den høyeste på nesten 20 år, og det har omtrent ikke vært bestilt råoljetankskip siden høsten 2021. Et VLCC-nybygg koster i dag rundt 120 millioner dollar, mens et skip på vannet verdsettes til 109 millioner dollar. Verdiene skal med andre ord opp eller nybyggprisene skal ned for at nye skip skal bestilles, sa DNB Markets analytiker Jørgen Lian til Finansavisen tidligere denne uken. Han spår videre oppgang for Frontline.

Analytikeren tror at det er gode sjanser for at VLCC-ratene kan komme seg opp i 60.000 dollar i løpet av vinteren ved hjelp av økt oljeeksport og lengre reisedistanser.

Det gjennomsnittlige kursmålet på aksjen er 171 kroner, ifølge Bloomberg, tilsvarende en oppside på 32 prosent.

Okeanis aksjen er opp over 83 prosent så langt i år.

Nyheter
Børs
Shipping