<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse kjøpte og solgte da lakseaksjene krakket

Trond Mohns lillesøster, Marit Mohn, var blant de største kjøperne i Mowi da kursen stupte på onsdag i forrige uke. Bjørn Dæhlie og Anaxo Capital solgte alle sine aksjer i SalMar. 

Publisert 3. okt. 2022
Oppdatert 5. okt. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord
SOLGTE OG KJØPTE: Bjørn Dæhlie var blant selgerne, mens Marit Mohn var blant kjøperne da lakseaksjene stupte i forrige uke.  Foto: NTB og Finansavisen

(Artikkelen ble korrigert tirsdag kl. 10:00. I en tidligere versjon skrev vi at Storebrand Norge var en betydelig selger av aksjer i både Salmar og Mowi. Storebrand kan opplyse at disse endringene i aksjonærlistene skyldtes utlån av aksjer).

Det var ragnarok i laksebransjen på onsdag i forrige uke da regjeringen innførte grunnrentebeskatning på oppdrettsnæringen. Over 50 milliarder kroner i verdier forsvant på én dag på Oslo Børs.

SalMar-aksjen stupte 30 prosent, Lerøy Seafood falt 28 prosent, Grieg Seafood var ned 27 prosent, Norway Royal Salmon og Måsøval falt 23 prosent, Austevoll var ned 22 prosent og Mowi falt 19 prosent. 

Dæhlie og «Tigergutt» solgte alt

Bjørn Dæhlie og de andre investorene i Anaxo Capital solgte alle sine 49.924 aksjer i SalMar samme dag gjennom investeringsselskapet. Disse aksjene var verdt 27 millioner kroner dagen før, men Dæhlie & Co. fikk trolig ikke mer enn rundt 19 millioner kroner for aksjene da de solgte. 

Også Ole Andreas Halvorsen solgte alle sine 17.265 aksjer i SalMar, til en verdi av rundt 6,5 millioner kroner. Halvorsen er grunnlegger og investeringsdirektør i hedgefondet Viking Global Investors. Dette er likevel en dråpe i havet for «Tigergutt» som er tredje rikeste nordmann med 62,5 milliarder i formue, ifølge Kapital. Halvorsen har ikke gjort noen endringer i sine beholdninger i Lerøy og Mowi.

Blant kjøperne i SalMar var investeringsselskapet Skihus, eid av de Ski-baserte eiendomsinvestorene Torger og Anders Brække. De investerer også på børsen og hamstret lakseaksjer da kursene stupte. De kjøpte 40.000 aksjer i SalMar til en verdi av 15 millioner kroner, Lerøy-aksjer for 8 millioner kroner og Grieg Seafood-aksjer for 11 millioner. Brække-brødrene eide knapt noen lakseaksjer fra før. 

Mohn kjøpte mer

Marit Mohn, lillesøsteren til Trond Mohn, var også ute på litt lakseshopping på onsdag i forrige uke. For investeringsselskapet Marstia Invest, eid av Marit og Stian Westlake, kjøpte 200.000 aksjer i SalMar, og økte dermed beholdningen sin fra 600.000 aksjer til 800.000 aksjer. 

Det var i sommer at Mohn og Westlake begynte å kjøpe Mowi-aksjer, og foreløpig har de tapt rundt 50 millioner kroner på denne investeringen. 

Blant de største selgerne i Mowi den dagen var utenlandske fond og klientkontoer. Nest størst var Kuwaits statlige investeringsfond som solgte 1,1 millioner aksjer, tilsvarende 47 prosent av aksjebeholdningen. Aksjefondet DNB Grønt Norden og DNB Norden solgte med begge hender.

Kuwaits statlige investeringsfond var også største selger i Lerøy Seafood, der de kvittet seg med 71 prosent av beholdningen og solgte aksjer for 28 millioner kroner. 

Overlege hamstret

Torstein Ragnar Meling, spesialist i nevrokirurgi, professor ved Universitetet i Oslo og seksjonsoverlege, var også blant norske privatinvestorer som benyttet laksekrakket til å investere litt. Han eide fra før aksjer bare i Equinor, Aker BP og DNB. Men på onsdag oppdaterte han porteføljen sin med aksjer for 14 millioner kroner i Mowi og samme beløp i Grieg Seafood. Han var nest største kjøper i Grieg Seafood den dagen. 

Blant selgerne i Austevoll Seafood var Ketil Skorstad og Ole Petter Kjerkreit, som begge solgte ut alle sine aksjer til en verdi av 3–4 millioner kroner. Sistnevnte solgte også aksjer i Måsøval. 

Endringer i aksjonærlistene kan skyldes utlån av aksjer, noe som vil fremstå som et salg. Tilbakekallelse av utlånte aksjer vil fremstå som kjøp. Utlån av aksjer er vanlig blant forvaltningshus og mer sjeldent blant private investorer. Disse utlånte aksjene blir benyttet av banker og meglerhus til å låne videre til shortere – som betaler en viss rente for lånet.