<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cermaq leverer tilbake oppdrettstillatelser

Cermaq hever kjøpet av 689 tonn MTB som en følge av regjeringens forslag om grunnrente for havbruk.

Publisert 5. okt. 2022 kl. 11.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
MINDRE ATTRAKTIVT: Cermaq leverer tilbake oppdrettstillatelser etter at regjeringen kom med nye skatteforslag for næringen.  Foto: Dreamstime

Etter at det ble kjent mandag at Cermaq fryser investeringene i Norge, sier de nå to dager senere at de vil levere tilbake oppdrettstillatelser og at de hever kjøpet av en andel av kapasitetsøkning i trafikklyssystemet som hadde en verdi på 134 millioner kroner, hvor pengene skulle inn på Havbruksfondet.

– Vi hever kjøpet fordi vi ikke har oversikt over hvilken påvirkning forslaget vil få for verdsetting og lønnsomheten fremover, sier direktør for bærekraft i Cermaq Group, Lars Galtung.

Grunnrenteskatt for havbruksnæringen

  • Effektiv sats på 40 prosent.
  • Gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret.
  • Et bunnfradrag på 4.000-5.000 tonn sikrer at kun de største aktørene vil betale grunnrenteskatten.
  • Virkningstidspunkt fra 1. januar 2023.
  • Skatteinntektene anslås til 3,65-3,8 milliarder kroner årlig.
  • Skatteinntektene fordeles likt mellom staten og kommunesektoren.
  • Forslaget sendes på høring i dag med frist 3. januar 2023.
Kilde: Regjeringen

Prosjekter satt på vent

Ifølge Galtung har forslag om grunnrente skapt stor usikkerhet både hos oppdrettsselskapene og hos leverandørindustrien, noe som vil gi færre investeringer og sette prosjekter på vent.

– Dette vil medføre lavere aktivitet og fare for permitteringer hos leverandør-industrien. Noe som vil gå ut over arbeidsplasser i mange kystkommuner. Dette blir en realitet for oppdrettsbransjen med mindre det ikke blir endringer i grunnrenteforslaget, sier Galtung.

Færre investeringer

SETTER PROSJEKTER PÅ VENT: Lars Galtung, direktør for bærekraft i Cermaq Group. Foto: Cermaq Group

Som en direkte konsekvens av regjeringens skatteforslag legger Cermaq Norge investeringer for inntil 4 milliarder på is.

– Vi har siden 2016 investert over 5 milliarder kroner i Nord-Norge og hadde planer om investeringer på opp mot 4 milliarder de nærmeste årene. Nå må vi få oversikt over konsekvensene av grunnrenteforslaget før eventuelle prosjekter kan bli iverksatt, sier han.

Cermaq Norge har 680 ansatte i Nordland og Finnmark, og er et av de største oppdrettsselskapene i Nord-Norge.

Nyheter
Børs
Sjømat