<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lakseprisene trekker litt ned

Publisert 14. okt. 2022 kl. 14.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
Foto: Simon Dawson/Bloomberg

Fredag settes prisene for levering av fersk laks neste uke og de trekker litt ned i dag sammenlignet med nivået forrige fredag.

Prisene vaker litt under 70 kr/kg, og det er små forskjeller mellom de ulike vektklassene, melder markedsaktører, og legger til at det ikke er handlet så mye ennå (klokken 13:00).

– Det trekker litt ned, ikke mye, men kanskje et par kroner, sier en eksportør.

Han mener at det slaktes mer fisk, og at enda mer er på vei opp av merdene.

– En del begynner nok allerede så smått å ta ut ekstra fisk nå, for å få opp mest mulig før de nye skattereglene som vil tre i kraft fra 1. januar, sier han.

En annen eksportør mener at det er altfor tidlig å se noe til effektene av at det tas ut fisk nå, for å unngå de nye skattereglene.

– Men det som skjer nå, virker det som, er at alle de som kjøpte produksjonskapasitet til fastpris, men valgte å levere den tilbake da forslaget om grunnrenteskatt kom, må ta ut disse volumene. Så vidt jeg husker må den fisken opp av sjøen innen 25. oktober.

Praktisk talt alle lakseoppdrettere som hadde kjøpt produksjonskapasitet til fastpris, 200.000 kroner per tonn, valgte å levere det tilbake da de fikk mulighet til det, som følge av den foreslåtte skatten.

Eksportøren sier at markedet brått ble svakere den siste timen.

– Akkurat hvorfor det skjedde, vet vi ikke, men det stopper bra opp ute nå. I tillegg er det en del utfordringer med transporten. De siste ukene har det vært ganske krevende å få tak i tilstrekkelig antall ledige lastebiler, sier han.

En tredje eksportør merker seg at markedet er uvanlig flatt, altså at det er små eller ingen forskjell i kiloprisen mellom de ulike vektklassene. Vanligvis er har den største fisken en høyere kilopris.

– Flymarkedet, som vanligvis fortrekker storfisk, er ganske lite nå, og om du har for mye storfisk i partier som skal til Europa må en kanskje gi litt rabatt på den aller største – men stort sett er det en og samme pris for alt over 4 kilo, sier han.

Også denne eksportøren har hørt spekulasjoner om at det kan komme mer fisk mot slutten av året, for å tilpasse seg nytt skatteregime.

– Men vi er ikke der ennå, foreløpig slaktes det som planlagt, sier han.

Intrafish får meldinger om følgende priser rundt kl. 13:00. Prisene er FCA oppdretter i Midt- og Nord-Norge. Eksportørene legger til at det generelt ikke er handlet så mye ennå, og at det mer er prisforventninger enn faktiske priser som rapporteres:

3–4 kg: 66–67 kr/kg
4–5 kg: 67–69 kr/kg
5–6 kg: 68–70 kr/kg
6+ kg: 68–70 kr/kg

TDN Direkt

Nyheter
Børs
Sjømat