<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grieg må avlive én million fisk – ingen effekt på guiding

Publisert 20. okt. 2022 kl. 06.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord

 

Mattilsynet har varslet to vedtak mot Grieg Seafood Finnmark om at de må avlive og destruere fisk i fire merder på lokaliteten Laholmen og fire merder på lokalitet Vedbotn i Nordkapp kommune. Årsaken er høy dødelighet og dårlig velferd som følge av sykdommen systemisk spironucleouse.

Det står til sammen omtrent en million fisk i disse åtte merdene med en snittvekt på rundt 0,7 kilo pr. fisk, ifølge en melding fra Grieg Seafood, hvor det legges til at selskapets slakteguiding ikke blir påvirket.

Kilden til parasitten antas å være vanninntaket til ferskvannet anlegget i et begrenset tidsrom mellom høsten 2021 og våren av 2022. Det er iverksatt tiltak og ytterligere tiltak er under vurdering. Det har ikke vært påvisninger på dagens generasjon i anlegget, som blir overført til sjøs, skriver Grieg Seafood.

Pironucleus salmonicida er en sjelden parasittsykdom hos oppdrettsfisk. Parasitten sprer seg til alle deler av fiskens kropp, muskulatur, indre organer og hud og danner byller og sår. Dødeligheten kan være stor. Det er ingen kjent behandling mot sykdommen.

«Ut fra historiske erfaringer med sykdommen og sykdomsutviklingen på lokalitetene de siste månedene vurderer Mattilsynet at helse og velferdssituasjonen ikke kan forventes å bedres i de åtte merdene. Derfor har Mattilsynet varslet vedtak om avliving», skriver Mattilsynet.

TDN Direkt

Nyheter
Sjømat