<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringen åpner for oppdrett til havs

En ny rapport sier oppdrett til havs kan gi årlige verdier på nærmere 100 milliarder kroner og titusenvis av arbeidsplasser i både byene og distriktene. 

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 10.37
    Oppdatert 1. nov. 2022 klokken 10.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 262 ord
    SKAL VURDERES: All havbruk i Norge er pr. dags dato innaskjærs. Nå ønsker deler av fiskeoppdrettnæringen ønsker å flytte merdene lengre ut i havgapet.  Illustrasjonsfoto: Austevoll Seafood

    I 2019 anbefalte Fiskeridirektoratet at man skulle utrede 11 områder for havbruk til havs. Nå åpner Støre-regjeringen for oppdrett til havs.

    Ferdig utredet til neste år

    I første omgang vil regjeringen vurdere konsekvenser – både med tanke på miljø og andre interesser i områdene Trænabanken i Nordland, Frøyabanken nord utenfor Trondheim og Norskerenna sør utenfor Stavanger, melder NRK.

    I etterkant vil det vurderes om deler av området skal lyses ut for havbruk til havs, og det blir eventuelt Kongen i statsråd som skal avgjøre hvilke områder som eventuelt åpnes.

    Håpet er at at utredningen skal være ferdig i løpet av 2023. 

    Selv om Norge har havoppdrett i dag er det bare havbruk innaskjærs, noe som har ført til uro og konflikter i forbindelse med lakselus, lakserømming og forringing av fjorder. Dette har gjort at flere fiskeoppdrettere har ønsket å flytte merdene lengre ut på kysten, skriver NRK.

    Norge kan bli verdensledende

    Ifølge en Sintef-rapport fra slutten av oktober kan oppdrett til havs gi en årlig verdiskaping på rundt 100 milliarder kroner og føre til mange titalls tusen sysselsatte i både byer og distriktene. 

    Videre peker rapporten på at havbruk til havs vil bygge på norsk spisskompetanse fra maritim industri, offshore olje og gass i tillegg til tradisjonelt havbruk, noe som kan være med på å løfte frem en ny verdensledende leverandørnæring for Norge som vil kunne betjene mange havregioner.

    Men et av hindrene er at det ennå mangler teknologi for å effektivt kunne drive oppdrett til havs. I tillegg vil det også by på nye og store utfordringer når det gjelder samvirke mellom biologi, miljø, teknologi og mennesker.

    Nyheter
    Børs
    Sjømat