<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår vinneren av fotball-VM

Aksjestrateg Joachim Klement Liberum Capital prikket verdensmesteren i både 2014 og 2018. Sjekk hans tips for årets fotball-VM.

Publisert 20. sep. 2022 kl. 14.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
SKAL TIL QATAR: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTB

Åpningskampen i årets fotball-VM i Qatar er bare to måneder unna, og investeringsbankene har begynt å lansere sine spådommer for hvem som løfter pokalen en liten uke før julaften.

Aksjestrateg Joachim Klement i London-baserte Liberum Capital har prikket vinneren de to siste gangene, og hevder selv overfor Marketwatch at ingen andre analytikere spådde Tyskland i 2014 og Frankrike i 2018.

Macquarie traff på Tyskland i 2014, men bommet med Spania i 2018. Nomura ble med på leken først i 2018, men traff da til gjengjeld på Frankrike. Goldman Sachs, UBS og ING bommet begge gangene.

Klement bruker i sin modell faktorer som BNP pr. innbygger, befolkningsstørrelse og temperatur, så vel som FIFA-ranking, men erkjenner overfor nettstedet at disse forklarer bare 45 prosent av variasjonene i suksess. Resten – altså 55 prosent – er basert på flaks.

Prognosen: Argentina vinner

– Dette mesterskapet vil bli annerledes, siden det vil bli spilt midt i og ikke til slutt i en sesong. Spillere som Robert Lewandowski vil trolig være i form og på toppen av sin prestasjonsevne. De vil ha spilt færre kamper i sine hjemlige ligaer og i Champions League, og vil være mindre slitne, sier Liberum-strategen.

LYKKES ENDELIG? En VM-tittel til Argentina vil komplettere Lionel Messis premieskap. Foto: NTB

Han trekker overfor Marketwatch også frem at landslagene vil få mindre tid til å forberede seg på – noe han mener er til hinder for eksempelvis Spania og Tyskland som setter sin lit til lagorganisering.

Klement spår denne gangen Lionel Messis Argentina som verdensmester, etter seier over England i finalen. Han tror altså ikke på Brasil, som gir lavest odds hos bookmakerne.

Rivalisering som stikker dypt

Rivaliseringen mellom Klements antatte finalemotstandere stikker dypt. Falklandskrigen var selvfølgelig blodig alvor, men VM-kampene har heller ikke gått upåaktet hen. 

Argentina følte seg snytt etter 0-1-tapet i kvartfinalen i 1966, og mente Geoff Hurst var i offside på seiersmålet for vertsnasjonen som gikk helt til topps. I 1986 møttes de to i kvartfinalen på ny, men denne gang var det England som protesterte etter at Diego Maradona brukte «Guds hånd» på 1-0-målet i en 2-1-seier til Argentina. Også her sto vinneren av de to igjen med pokalen til slutt.

Kontroversielt var det også i 1998, da David Beckham ble utvist i åttendelsfinalen og Argentina vant på straffer.