Et dataangrep på en entreprenør brukt av den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) førte til at persondata fra mer enn 515.000 «spesielt sårbare» mennesker kan være på avveie, ifølge CNN.
Angrepet har tvunget Røde Kors til å stenge ned IT-systemer som støtter programmer som gjenforener familier separert av konflikter, migrasjon eller andre humanitære katastrofer, forteller organisasjonen.
5.000 saker i Norge
Informasjon om savnede familiemedlemmer lagt inn av Røde Kors i Norge er omfattet av datainnbruddet i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Opplysninger fra Norge kan berøre 7.500 personer.
– Dette er et helt uakseptabelt og alvorlig datainnbrudd i Genève som også berører vårt arbeid med å oppspore savnede familiemedlemmer verden over. Vi følger opp dette tett sammen med ICRC og våre internasjonale kolleger som jobber med å oppspore familiemedlemmer som har kommet bort fra hverandre i krig og konfliktsituasjoner. Norges Røde Kors er en av 61 nasjonalforeningene som er rammet av angrepet, sier Ivar Stokkereit, leder for humanitære verdier og folkerett i Røde Kors.
– Dette er et svært avansert angrep på retten til beskyttelse for mennesker i sårbare situasjoner, sier Stokkereit videre.
Uvisst omfang
Personer i Norge som har savnet familiemedlemmer gjennom Røde Kors kan ta kontakt med organisasjonen hvis de ønsker mer opplysninger.
– ICRC jobber nå med å kartlegge omfanget av innbruddet, blant annet om dette berører pågående saker eller arkiverte saker opp gjennom årene. Vi kan derfor foreløpig ikke si mer detaljert hvor mange som er berørt av dette, sier Stokkereit.
Røde Kors informerer Datatilsynet, Nasjonale sikkerhetsmyndighet og viktige samarbeidspartnere i Norge om situasjonen. Det er ikke noe som tyder på at andre deler av datasystemene til Røde Kors er berørt av datainnbruddet.