<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardene bare flyr – skrur opp prisingen

Pengene flyr når Elon Musk skal realisere sine planer i rommet. Ny finansieringsrunde priser selskapet til 1.200 milliarder kroner.

Publisert 25. mai 2022 kl. 12.19
Oppdatert 25. mai 2022 klokken 12.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
SKRUR OPP PRISENE: SpaceX, ledet og etablert av Elon Musk. Her sammen med Brasils kommunikasjonsminister Fabio Faria under et besøk i Porto Feliz, Sao Paulo, i forrige uke. Foto: NTB

Elon Musks SpaceX har hentet minst 1,5 milliarder dollar i sin siste finansieringsrunde, til en prising av romfartsselskapet på rundt 125 milliarder dollar, opplyser en investor til Wall Street Journal. CNBC har tidligere omtalt kapitalinnhentingen.

I fjor ble selskapet priset til 100 milliarder dollar, ifølge analytikerne i PitchBook.

I tillegg tilbyr SpaceX seg å kjøpe aksjer fra eksisterende eiere.

Starship-raketter

Pengene skal gå til den kapitalkrevende utviklingen av rakettsystemet Starship, som Musk ser for seg å bruke til langdistanseoppdrag ut i rommet. Meningen er at rakettene skal være fullt ut egnet til gjenbruk. 

SpaceX har ifølge Wall Street Journal bygget ut infrastruktur på en tomt i Brownsville helt sør i Texas, og testet og produsert motorer og annet utstyr til Starship-rakettene. Søknaden om å få starte demo-utskytninger derfra er nå under behandling hos amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA). 

Musk uttalte i februar at denne testingen også kan skje fra Florida.

Starlink-satellitter

En del av finansieringen går også til Starlink, som bruker satellitter til å drive en bredbånds internett-tjeneste. Selskapet som også lager terminalene som gir brukerne internett-tilgang uttalte tidligere i år at det nå har en kapasitet til å bygge opptil 45 satellitter i uken. Søknad om tillatelse til å sende opp titusener av ytterligere satellitter er sendt inn.

RAKETTBASEN: SpaceX vil skyte opp raketter fra sin Starbase i Brownsville, Texas. Foto: Bloomberg

Avisen trekker frem en nylig melding sendt inn til Federal Communications Commission som viste at Starlink i mai i år hadde sendt opp mer enn 2.400 satellitter.

Musk uttalte i fjor at SpaceX trolig ville investere 5 og kanskje så mye som 10 milliarder dollar i Starlink før kontantstrømmene kommer for alvor – med løpende investeringer i forlengelsen av dette.

Tvinges til prisøkninger

Som de fleste andre selskaper merker også SpaceX et betydelig kostnadspress på både råvare- og logistikksiden, og selskapet høynet nylig prisene på brukerpakker og månedsabonnement i Starlink. Det samme gjelder ifølge Wall Street Journal prisene for oppskytning av Falcon 9 og Falcon Heavy-rakettene.

Men mens andre inntar en mer forsiktig tilnærming til nyansettelser, kjører SpaceX bare på, og pr. mandag denne uken utlyste selskapet over 850 ledige stillinger på sine nettsider – for alt fra programmerere til sveisere.