<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer nytt kjempefond etter enorme tap

SoftBank tapte 23 milliarder dollar bare i andre kvartal i år. Nå vurderer en av verdens største tech-investorer å starte et tredje fond. 

Publisert 14. sep. 2022 kl. 14.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
TRENGER EN RESTART: SoftBank-gründer og toppsjef Masayoshi Son. Foto: NTB

Nedturen i teknologi har rammet SoftBank hardt, men verdens største oppstartsinvestor i sektoren de seneste årene lar seg ikke stoppe så lett og vurderer nå lansering av et Vision Fund 3, skriver Wall Street Journal og viser til personer med kjennskap til samtaler i selskapet.

Det Tokyo-baserte konglomeratet vil trolig ta av sin kontantbeholdning for å lansere fondet, men det er ifølge én kilde også et alternativ å putte ytterligere penger i Vision Fund 2, som har vært hovedfondet de siste årene. Størrelsen på et eventuelt nytt fond har ifølge avisen ikke latt seg anslå, men en avgjørelse om lansering forventes i løpet av de kommende månedene.

Store og små nedsalg

SoftBank venter de neste 12 månedene å cashe inn på børsnoteringen av halvlederprodusenten Arm, og kan også regne med bidrag fra godtgående japanske telekom-selskaper. 

Analytikere og investorer viser overfor Wall Street Journal likevel til at SoftBanks spillerom er mindre enn før. Eierandeler i eksempelvis Alibaba har blitt tatt ned for å finansiere et stort tilbakekjøpsprogram, noe som har resultert i en større konsentrasjon av investeringer i tidligfaseselskaper – der resultatene har vært skuffende. 

Her hjemme ser SoftBank ut til å ville selge seg ned i Kahoot.

Akselererte på topp

Gründer og toppsjef Masayoshi Son er altså ute etter en restart i kjølvannet av enorme tap det siste året. Bare i andre kvartal i år tapte SoftBank 23 milliarder dollar.

Vision Fund 1 hentet i sin tid inn 100 milliarder dollar, men kraftige fall i selskaper som WeWork og Didi Global har sørget for mager avkastning over de fem årene siden etablering. I oppfølgeren Vision Fund 2 er forvaltningskapitalen 19 prosent ned fra de opprinnelig innskutte 49 milliarder dollarene, mye fordi SoftBank akselererte investeringene omtrent samtidig med at verdsettelsene var på topp i eksempelvis den svenske fintech-kjempen Klarna. 

Blant dem som presser på for et nytt fond er ifølge Wall Street Journal enkelte ansatte i Vision Fund. Én av avisens kilder viser til at et nytt fond vil være en mulighet til å resette kompensasjonsstrukturen, som delvis er basert på fondets resultater og investeringer. Dagens eksisterende fond vil måtte hente inn det tapte før bonuser kan utbetales. I et nytt fond vil disse være lettere innenfor rekkevidde.