<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye produkter til India

iPhone-eksporten fra India øker i høyt tempo. Nå flytter Apple AirPods- og Beats-produksjonen dit også.

Publisert 5. okt. 2022 kl. 10.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
PÅ INDIA-TOKT: Apple, ledet av Tim Cook. Foto: Bloomberg

Apple har for første gang bedt leverandører om å flytte produksjon av høretelefonene Airpods og Beats til India, melder Nikkei Asia.

iPhone-montøren Foxconn, en taiwansk kontraktsleverandør, forbereder nå Beats-produksjon i India og håper etterhvert å produsere AirPods der også, opplyser kilder med kjennskap til saken. Luxshare Precision Industry, som produserer Airpods i Vietnam og Kina, planlegger også å flytte produksjon til India.

Kina er Apples klart viktigste produksjonsland, men teknologigiganten søker en gradvis diversifisering av forsyningskjeden bort fra landet der nulltoleransen for coronasmitte og potensielle nedstengninger skaper usikkerhet. I tillegg kommer den økte spenningen mellom Kina og USA, eksempelvis om Taiwan.

Skatterabatter

Samtidig har India i lenge prøvd å slå seg opp som en global teknologiprodusent, og blant annet innført skatterabatter for å lokke til seg de store selskapene.

– India lærer av Kinas suksess, og har et lignende potensial til å bli en veldig meningsfull aktør i den globale forsyningskjeden. Landet har ungt ingeniørtalent, stor arbeidsstyrke og et massivt hjemmemarked som grunnlag, sier tech-analytiker Joey Yen hos IDC til Nikkei Asia.

AirPods var en av de første Apple-produktene som ble masseprodusert utenfor Kina, og ble som følge av handelskrigen med USA flyttet til Vietnam i 2019. Over 70 millioner enheter leveres herfra hvert år. Den japanske avisens kilder opplyser videre at det meste av Beats-produksjonen også er flyttet til Vietnam siden i fjor.

iPhone-oppsving

Tidligere denne uken skrev Bloomberg at Apples iPhone-eksport fra India har passert én milliard dollar i de fem månedene siden april. Fortsetter eksporten i nåværende takt vil den nå 2,5 milliarder dollar i de 12 månedene til og med april 2023 – noe som i så fall vil være nesten en dobling fra 1,3 milliarder dollar i den foregående 12-månedersperioden.

Apple har produsert iPhone i India siden 2017, men dette har vært eldre modeller. Sent i september ble det kjent at teknologigiganten vil produsere sin siste modell iPhone 14 i landet, og ifølge nyhetsbyråets kilder skal denne produksjonen starte snart.

India ligger likevel fortsatt langt bak Kina i iPhone-produksjon. Ifølge Bloomberg Intelligence-estimater ble rundt 3 millioner enheter produsert i India i fjor, mot 230 millioner i Kina.

Nyheter
Børs
Teknologi