<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pave Frans: – Ikke bli Putins altergutt

Pave Frans kritiserer Russlands øverste religiøse leder Kirill, og sier at han må passe seg for ikke å bli Putins altergutt. 

Publisert 3. mai 2022 kl. 14.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
ALTERGUTT: Russlands president Vladimir Putin og den ortodokse patriarken Kirill. Foto: Getty Images

De religiøse lederne har en aktiv rolle i krigføringen mellom Ukraina og Russland.

Den ortodokse patriarken Kirill støtter Putin offentlig. Patriarken gikk fra i starten å be om fred, men gikk raskt over til å omtale motstanderne av krigen som onde krefter og be om samling bak Putin, melder AP News.

Hele 75 av russere og 60 prosent av ukrainere er ortodokse kristne. Likevel står de religiøse lederne på hver sin side av krigen og har forskjellige meninger.

KRITISK: Pave Frans og Anders Arborelius, Sveriges katolske biskop, ankommer Swedbank arena for å holde katolsk messe. Foto: TT

Paven har nylig avlyst et møte med Kirill og var tidlig i krigen på tråden til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, men prøver nå også å få kontakt med den russiske presidenten.

– Men Putin svarer ikke, sier paven i et intervju med den italienske avisa Corriere della Sera.

Paven retter kritikk mot sin kollega i ånden. 

– Jeg snakket med Kirill i 40 minutter på Zoom. I de første 20 minuttene leste han opp alt som skulle rettferdiggjøre krigen for meg. Jeg hørte og sa til ham: Jeg forstår ingenting av dette. Min bror, vi er ikke statens predikanter, vi kan ikke bruke det politiske språket, bare språket til Jesus, sier paven.

– Han må passe seg for ikke å bli Putins altergutt.

I intervjuet sier paven også at han har fått høre fra Ungarns leder Viktor Orban, at Putin planlegger å avslutte krigen i Ukraina innen 9. mai. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Nyheter
Utenriks