Sveits har vært ansett som en «trygg havn» for russiske oligarker og har dermed vært et handelsknutepunkt for russisk olje, korn og kull, ifølge Independent UK.
Fredag suspenderte derimot Sveits visumprosessen for russiske borgere, noe som gjør det vanskeligere for russere å reise inn til landet.
Noen av russerne flyttet derimot ut av Russland i tide. Kikker man i retning Sveits og Lugano, Kjell Inge Røkkes nye hjemby, finner man ifølge Kapital mange russiske oligarker og milliardærer.
Landet har gjennom årene har vært et «populært tilfluktssted» for rike russiske å plassere sine eiendeler.
«Sveits Monaco»
Lugano ligger i sydlige Sveits og grenser til Italia. Byen er kjent for sine varme somre og blir kalt «Sveits Monaco». I byen handler det ifølge Kapital om «milliardbusiness under palmer».
Mange av selskapene i byen jobber med råvarehandel, og det viktigste produktet er stål. De fire største selskapene i Sveits målt i omsetning handler alle med råvarer, og bransjen er viktig for landets økonomi.
Konsulentselskapet Henley & Partners trakk nylig frem Lugano-regionen som et av stedene med raskest vekst i antall dollarmillionærer. Byen er også populær blant velstående pensjonister.
Oligarkene Aleksej Mordasjov, Vladimir Lisin og Viktor Rasjnikov skal også angivelig ha etablert seg med sine selskaper i byer. Det er derimot uvisst om de kan fortsette driften grunnet sanksjoner.
Putins angivelige barn født i Lugano
Putins angivelige kjæreste, Alina Kabajeva, har ifølge Express født flere barn på en privat klinikk i Lugano, i 2015 og i 2019. Kabajeva har angivelig også en eiendom i byen.
– Alina har to unge gutter og tvillingjenter med Putin som ble født i Sveits. Alle barna har sveitsiske pass, og jeg kan tenke meg at hun også har det, sa en anonym kilde til avisen Page Six.
Sør for byen ligger det en ortodoks kirke, og en russisk skole gjør det lettere for nyinnflyttede russere å tilpasse seg.
Lederen for stålhandelsselskapet Ivancore, Sergjy Dyntsjev, sa følgende på spørsmål om russernes freemtid i byen:
– Selskaper fra Russland, eller med tette forbindelser til det russiske markedet, har nå selvfølgelig problemer. Noen av dem vurderer også å redusere antall ansatte her i Lugano, og i stedet friste med flytting til Tyrkia eller til Emiratene. Det vil si områder som fortsatt er vennlig innstilt overfor Russland, sier Dyntsjev, ifølge Kapital.