<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styrker vennskapet med Nord-Korea

Vladimir Putin og Kim Jong-un er begge isolert fra omverden. Det kan ha styrket vennskapet deres.

Publisert 7. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
Article lead
lead
VENNSKAPET BLOMSTRER: Kim Jong-un, Nord-Koreas diktator og Russlands president, Vladimir Putin. Her fra da de møttes i 2019. Bloomberg

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un sendte denne uken en bursdagshilsen til Russlands president Vladimir Putin. Der gratulerte han ham for å ha «knust utfordringene og truslene fra USA», ifølge Reuters

Russland skal ha blitt enda mer attraktiv i Nord-Koreas øyne etter at landet nærmest har blitt isolert og utstøtt fra Vesten som følge av krigen i Ukraina.

Forholdet mellom landene har derimot ikke alltid vært like varmt som nå. Sist var under Sovjetunionens tid, da Nord-Korea var sterkt avhengig av sovjetisk støtte og bistand i flere tiår.

Forholdet ble enda kjøligere etter at både Kina og Russland sluttet seg til USAs strenge sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomprøvesprengninger, ifølge avisen.

Russlands nye behov for venner

Kim Jong-un har siden 2017 forsøkt å reparere båndene mellom landene. Nå har han sett en unik mulighet, da Russland har et behov for flere «venner».  

Nord-Korea har gitt offentlig støtte til Russland for krigen i Ukraina. Denne uken uttrykte landet også støtte til Russlands erklæring av annekteringen av deler av Ukraina.

«Moskvas 'spesielle militæroperasjon' i Ukraina har innledet en ny geopolitisk virkelighet der Kreml og Nord-Korea kan bli stadig nærmere, kanskje til og med til det punktet at de gjenoppstår det kvasi-allianseforholdet som hadde eksistert under den kalde krigen, sa professor Artyom Lukin ved det russiske universitetet Far Eastern Federal.

Vil ansette titusenvis av nordkoreanere

USA hevder at Russland har henvendt seg til Nord-Korea om å kjøpe millioner av runder med ammunisjon og andre våpen for å fylle opp lagrene som ble oppbrukt av krigen. Både Russland og Nord-Korea har avvist påstanden.

Russland vurderer også angivelig å ansette 20.000 til 50.000 nordkoreanske arbeidere, til tross for at FNs sikkerhetsråds har frarådet dette, ifølge Reuters.

Russiske tjenestemenn og ledere i utbryterregionene i Ukraina har også diskutert muligheten for å la nordkoreanske arbeidere hjelpe til med å gjenoppbygge de krigsherjede områdene.