<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ekspert: – Disse gutta er bokstavelig talt kanonfôr

Ferske soldater dør én etter én etter å bli sendt inn i Ukraina etter nærmest null kamptrening.

Publisert 17. okt. 2022 kl. 15.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 444 ord
REKRUTTER: Her russiske soldater. NTB

President Vladimir Putin hevder de russiske soldatene er fullt utstyrt, tilstrekkelig trent og er svært motiverte. Virkeligheten tyder på å være en helt annen.

Bare 10 dager etter mobiliseringen ble ferske, utrente og dårlig utstyrte soldater sendt rett inn i krigen, viser rapporter, ifølge The New York Times.

Rapportene viser at de dør, én etter én, etter å ha mottatt tilnærmet null kamptrening. 

I flere russiske byer må slektninger overrekke utstyr over gjerdene til treningsleirene. Alt fra støvler, skuddsikre vester, soveposer og mat er ting soldatene mangler.

«Det er ikke slik det skal gjøres. Vi kjøper alt.» sa anonyme Elena til nyhetsmediet Samara Online.

Får nær null trening

Russiske soldater snakker om å bli sendt inn i et område med intense kamper i det østlige Ukraina kun 11 dager etter mobiliseringen.

På spørsmål om skyteøvelser sier en av soldatene at han kun har trent på å skyte ved én anledning. 

«De gir dem i beste fall det grunnleggende, og i verste fall ingenting, og kaster dem ut i kamp, ​​noe som tyder på at disse gutta bokstavelig talt er kanonfôr,» sa William Alberque, spesialist i de russiske væpnede styrkene og direktør for våpenkontrollprogrammet ved International Institute for Strategic Studies.

FÅR LITE TRENING: Her rekrutter som skyter under en militærtrening på en skytebane i Rostov-na-Donu-regionen i Sør-Russland, tirsdag 4. oktober 2022. Foto: NTB

Rekrutterer alle de kan

Etter å ha lidd store tap av mannskap i Ukraina, kunngjorde Putin den 21. september en «delvis mobilisering» av tropper for å kjempe i Ukraina. Målet var å skaffe 300.000 nye soldater.

Over 200.000 mennesker skal siden da være mobilisert. 

Russisk politi har gått hardt til verks og rekruttert «alle de klarer». Blant annet har de rekruttert menn ved T-banestasjoner og på krisesenter for hjemløse, ifølge The Washington Post.

Putin sa på en pressekonferanse fredag ​​at 16.000 nye rekrutter ble utplassert for kamp. Noen av disse rekruttene hadde mindre enn 10 dager med trening, rapporterte Times.

Umenneskelige forhold

Vernepliktige har også klaget på svært dårlige levevilkår de har hatt siden de ble rekruttert.

En ikke-navngitt person hevder at russiske soldater lever under «umenneskelige forhold» og måtte skaffe sin egen mat. Andre klaget over at de hadde liten eller ingen erfaring med å skyte med våpen eller slåss, ifølge Times.

En kilde hevdet de nymobiliserte soldatene enten er i bakrus, i faresonen eller gamle, og ba ambulansen være på vakt. 

Flere hevder mennene blir utplassert «som kjøtt».

Flere soldater har til nå dødd på treningsleirene siden mobiliseringen. Dødsfallene skyldes blant annet overdose, skrumplever, selvmord og hjerteinfarkt, ifølge BBC.

Nylig oppstod det også en skyteepisode hvor to menn drepte minst 11 soldater på en russisk militær treningsleir nær Ukraina, ifølge Russlands forsvarsdepartement.