<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber Serbia velge mellom EU og Russland

Tyskerne begynner å bli lei av Serbias balansegang mellom Russland og EU, og presser på for en avgjørelse.

    Publisert 1. nov. 2022 kl. 16.03
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 443 ord
    PRESSER PÅ: Serbias president Aleksandar Vučić blir presset av EU-president Ursula von der Leyen på innføre sanksjoner mot Russland.  Foto: Bloomberg

    I Tyskland er det en stadig voksende misnøye med Serbias balansegang med Russland, men nå begynner tålmodigheten å ta slutt for tyskerne, som mener Serbia må bestemme seg for om de vil bli med i EU eller inngå et partnerskap med Russland.

    – Behovet for for en avgjørelse nærmer seg i lys av den geopolitiske utviklingen, sier en representant fra den tyske regjeringen til Reuters. 

    Serbia, som har vært en kandidat til å bli EU-medlem siden 2012, har lenge slitt med å balansere en historisk tilknytting til Russland mot ambisjoner om økonomisk og politisk integrasjon med Vesten. 

    Vil styrke Russland-samarbeidet

    Ifølge regjeringsrepresentanten ble en avtale som ble inngått i september mellom Serbia og Russland, hvor de ble enige om å styrke samarbeidet, møtt med både overraskelse og skuffelse i Vesten, og passet dårlig med forventningene om at EU-kandidater også vil vedta EU-sanksjoner mot Russland.

    Avtalen, som ble inngått i september går ut av at Serbia vil holde regelmessige utenrikspolitiske konsultasjoner om bilaterale og multilaterale aktiviteter med Russland. Noe som førte til ramsalt kritikk fra EU.

    Den tyske representanten sier videre til Reuters at man har inntrykk av at den serbiske presidenten Aleksandar Vučić er veldig klar over posisjonen sin, og hvis han bestemmer seg for lede landet sitt i retning EU, hadde han den tyske regjeringens støtte.

    – Skulle han bestemme seg for å gå den andre veien, vil dette få omvendte konsekvenser. 

    von der Leyen presser Serbia

    Kommentarene til den tyske regjeringsrepresentanten kommer bare noe få dager etter at EU-president Ursula von der Leyen var ute å la press på Serbia. von der Leyen mener Serbia bør slutte seg til de vestlige sanksjonene mot Russland, hvis de mener alvor med fremtidig EU-medlemskap, skriver nettavisen euobserver.  

    – Det er viktig at Serbia er på linje med vår utenriks- og sikkerhetspolitikk. Å bli med i EU til slutt, betyr å deler våre verdier, sa von der Leyen da hun besøkte Vučić i Beograd fredag

    von der Leyen var på rundtur på Vest-Balkan, hvor alle de andre landene har blitt med på EUs økonomiske sanksjoner mot de seneste syv månedene, men den serbiske presidenten har derimot opprettholdt sitt vennskapelige forhold til Putin.

    Territoriell integritet

    Vučić gjentok likevel Serbias støtte til Ukrainas territorielle integritet, og Serbia stemte også imot russisk annektering av ukrainske territorier i FN i midten av oktober. Men han kom likevel med et stikk mot Vesten og deres støtte til Kosovos uavhengighet, noe som fortsatt skaper spenning på Balkan.

    – Noen ganger spør vi oss selv, hvorfor har ikke Serbias territorielle integritet blitt respektert, spurte han retorisk. 

    von der Leyen oppfordret de to nasjonene til å løse forskjellene sine gjennom dialog, skriver euobserver.

    – Jeg er dypt overbevist om at dette både er mulig og gjennomførbart.

    Nyheter
    Børs
    Utenriks