<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innrømmer brudd på Russland-sanksjoner

Over 100 britiske selskaper har brutt sanksjonene etter at Russland gikk til fullskala krig mot nabolandet Ukraina i fjor.

Publisert 6. nov. 2023 kl. 15.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
SÅRBART: Godt over 100 britiske selskaper har innrømmet å ha brutt de russiske sanksjonsreglene etter at landet gikk til fullskala invasjon av Ukraina. Her Storbritannias statsminister Rishi Sunak (t.h.) og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.  Foto: Bloomberg

Ifølge offisiell data har mer enn 100 britiske selskaper innrømmet å ha brutt britiske sanksjoner mot Russland etter russernes fullskala invasjon av Ukraina i fjor, skriver Financial Times. 

127 selskaper hadde i mai innrømmet å ha brutt sanksjonene, og ved å frivillig innrømme brudd og samarbeide med etterforskninger kan bedrifter redusere bøtene.

Etter den russiske invasjonen har Storbritannia ilagt sanksjoner mot over 1.600 enkeltpersoner og selskaper.

Merkes utenfor Russland

Ifølge advokat og partner Stacy Keen i advokatfirmaet Pinsent Masons, har sanksjonenes omfang blitt som en stor test for britiske bedrifter, på grunn av hvor mye mer integrert Russland var med den globale økonomien sammenlignet med andre regimer som er under sanksjoner, som Iran og Nord-Korea.

– De russiske sanksjonspakkene er blitt merket mer utenfor Russland på en måte som man ikke har opplevd tidligere, sier hun. 

– Russiske enkeltpersoner og virksomheter hadde en tilstedeværelse utenfor Russland som kanskje ikke var der med det iranske regimet eller det syriske regimet – det var bare ikke de samme koblingene mellom økonomiene, legger Kern til, og mener selskaper bør vurdere å innrømme brudd for å dempe skaden mest mulig. 

Selskaper som blir tatt for brudd på sanksjonsreglene risikerer alt fra en advarsel til strafferettslig forfølgelse.

Har fryst 300 mrd. dollar

En talsperson for avdelingen i Finansdepartementet som er ansvarlig for overvåking av brudd sier til FT at de ikke prøver å straffe åpenbare feil og at de tar hensyn til innsats og kontroller som potensielle formildende faktorer når man vurderer et brudd.

Vestlige sanksjoner har til nå satt 300 milliarder dollar som tilhører Russlands sentralbank ut av spill siden russiske styrker invaderte Ukraina.