<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Espen Barth Eide – kongen av Norge

Publisert 13. des. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 17. des. 2023 klokken 09.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
Utenriksminister Espen Barth Eide (f.v.), COP28-president Sultan Ahmed Al Jaber og Singapores bærekrafts- og miljøvernminister Grace Fu under klimatoppmøtet i Dubai. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 14. desember 2023.

Under FNs klimatoppmøte i Dubai var det dramatikk og arbeid på overtid (natt til onsdag) for å få på plass et sluttdokument som alle kunne godta. Sentralt i disse forhandlingene sto Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), og stridsspørsmålet var om sluttdokumentet skulle ha med passusen om at fossil energi må «fases ut». Eide hevdet at dette var Norges syn, og han var irritert over landene som ikke ville godta dette (Saudi-Arabia, India, Kina m. fl.). Et kompromiss måtte finnes, og løsningen ble at uttrykket «phase-out» ble erstattet av «transition away from fossil fuels».

Til NRK skrøt Eide av at «det var vi som spilte inn denne formuleringen etter at det ble klart at ‘phase-out’ ikke kunne få flertall».

Alt tyder på at Norges utenriksminister har gått langt ut over sine fullmakter. Han har, uten fullmakt fra Stortinget eller andre, bestemt at Norge skulle gå for å fase ut fossil energi (olje, gass og kull).

Man må vel være konge av Norge for å gjøre noe slikt.

Regjeringen har, i Hurdalsplattformen, sagt det motsatte av hva Eide forfekter. Det heter der (side 25) at man skal «utvikle, ikke avvikle petroleumssektoren».

Utvikle, ikke avvikle.

Begrunnelsen er både god og klar: «Norsk petroleumsindustri skal utvikles, ikke avvikles. Petroleumsindustrien er en høyproduktiv næring som bidrar med store inntekter, verdiskapning og arbeidsplasser til Norge. Regjeringen vil legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Ringvirkningene på land skal komme hele landet til gode.»

Hvordan i all verden kan da utenriksministeren, på vegne av Norge, kreve avvikling (phase-out) av fossil energi?

I Hurdalsplattformen heter det også at «det skal fortsatt gis tillatelser til å lete etter olje og gass i nye områder».

Norge skal lete etter mer fossil energi. Det passer ikke inn med Eides høylytte krav om å fase ut fossil energi.

Hva sier statsministeren, LO, NHO og den store leverandørindustrien?

Kan de leve med at Espen Barth Eide leker konge i Dubai?

«Transition away from fossils fuels.» Luringen.

Eides forhandlingsdelegasjon i Dubai besto av 12 personer. Var det ikke en eneste som har lest regjeringserklæringen fra Hurdal?

En oversettelse bør kanskje sendes til Saudi-Arabia og de andre. De ble bedt om å stoppe, mens Norge skal fortsette (utvikle). All makt hos Espen Barth Eide.