Rektor ved NTNU, Anne Borg (65), gikk offentlig ut å irettesatte kjernekraft-forskerne Jonas Nøland og Martin Hjelmeland for ordbruken sin om Rystad Energy-rapporten. Senere kom det frem at Borg i forkant hadde kommunisert med sjefen i Norsk Industri, Knut Sunde.
«Min intensjon har aldri vært å kneble ytringsfriheten eller forskernes faglige meninger. Det jeg reagerte på var utelukkende ordbruken deres, hvor de brukte uttrykk som "bestillingsverk" og "kjøpt og betalt",» skrev Norsk Industri-sjefen i en beklagelse i DN.
«Jeg var irritert og for kontant og burde ikke sendt disse sms-ene til NTNU-rektor Anne Borg.»
Norsk Industri er den største landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
– Jeg viser til Knut Sundes beklagelse i DN, sier viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie til Finansavisen.
Via kommunikasjonsrådgivere fikk Finansavisen flere svar om Hauglies rolle i saken på e-post.
– Jeg – og NHO – har alltid ment og vil alltid mene at akademisk uavhengighet og en absolutt ytringsfrihet er helt grunnleggende. Norge, herunder norsk næringsliv, er avhengig av dette for å sikre forskning, innovasjon og utvikling av høy faglig kvalitet og relevans, sier Hauglie.
Ble kontaktet av Borg
Rystad Energy leverte i slutten av november en rapport på kjernekraft til NHO som ønsket økt kunnskap om potensialet i Norge.
– På bakgrunn av økt engasjement og oppmerksomhet rundt kjernekraft, ønsket NHO å få økt kunnskap om og innsikt i potensialet for kjernekraft i Norge. Vi ba derfor Rystad Energy utarbeide en rapport som synliggjorde potensiale rundt dette. Den ble presentert tidligere i høst og som kjent omtalt som et bestillingsverk av Norsk Kjernekraft og forskere ved NTNU da den ble fremlagt.
Dette skapte store ringvirkninger og endte med at rektoren ved NTNU fredag gikk av med umiddelbar virkning. Hauglie avviser at hun har vært med på å presse Borg.
– Jeg kontaktet verken Anne Borg eller andre om dette. Jeg besvarte imidlertid en henvendelse fra Borg hvor jeg sa det ville være interessant for meg og NHO om forskerne kunne påpeke hvilke feil og mangler de har oppdaget i Rystads rapport, forteller hun.
Ikke tatt standpunkt
Rapporten ble levert på bestilling fra NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge. NHO og Anniken Hauglie ønsket diskusjon.
– Jeg ønsket også synspunkter på andre viktige spørsmål som er sentrale dersom kjernekraft skal realiseres; som finansiering, risiko, avfallsplassering -og håndtering, regelverk etc. En god faglig diskusjon om dette ville ha vært en styrke for saken og helt nødvendig, uavhengig av hvor man står. Jeg har for øvrig ikke vært i kontakt Borg eller andre i etterkant.
– Det synes å være faglig og bred enighet om at kjernekraft ikke er realistisk før på 2040-tallet og at vi får kraftunderskudd om få år, mener Hauglie. Hun legger til:
– Det betyr ikke at NHO har sagt ja eller nei til kjernekraft, men at vi også er opptatt av å dekke det kortsiktige kraftbehovet. Det kortsiktige behovet vil måtte dekkes med produksjonsformer vi kjenner og har kompetanse på.