<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

New York-guvernøren trosser fagforeningene

Til tross for sterkt press fagforeningene har den demokratiske guvernøren i New York lagt ned veto mot et lovforslag som ville ha forbudt såkalte konkurranseklausuler i arbeidstagernes kontrakter. 

Publisert 25. des. 2023 kl. 15.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 264 ord
GÅR MOT FAGFORENINGENE: Guvernør Kathy Hochul (D) i New York. Foto: Bloomberg

New Yorks guvernør Kathy Hochul nedlegger veto mot en lov som ville ha forbudt konkurranseklausuler som begrenser ansattes muligheter til å bytte jobb til en konkurrerende virksomhet, skriver MarketWatch. 

Hochul, som visstnok har forsøkt å finne en kompromissløsning, mener lovforslaget er for omfattende for bedrifter som legitimt forsøker å holde på de skarpeste hodene i virksomheten. 

– Jeg fortsetter å anerkjenne nødvendigheten av å begrense konkurranseklausuler for middelklasse- og lavtlønnsarbeidere, og er åpen for en fremtidig lovgivning som oppnår riktig balanse, skriver den demokratiske guvernøren i veto-brevet som ble offentliggjort i helgen. 

Lovforslaget har fått sterk støtte fra fagforeninger i delstaten, som lenge har argumentert for at slike avtaler skader arbeidere og hemmer økonomisk vekst. I tillegg har det amerikanske konkurransetilsynet Federal Trade Commission (FTC) oppfordret henne til å signere lovforslaget, med argumentet om at avtalene kan skade innovasjon og forhindre dannelsen av nye bedrifter i delstaten.

Kan føre til kraftig lønnsvekst 

Likevel har lovforslaget møtt sterk motstand fra Wall Street og andre ledende næringslivsgrupper i New York, som mener at avtalene er nødvendige for å beskytte investeringsstrategier og hindre godt betalte arbeidstagere fra å forlate selskapene med verdifull intern informasjon for å jobbe for en konkurrerende virksomhet.

Selv om slike avtalene ofte er assosiert med ansatte i ledende stillinger, er nå rundt én av fem amerikanske arbeidstagere – nesten 30 millioner mennesker – bundet av konkurranseklausuler, anslår FTC.

Ifølge MarketWatch har FTC sine egne forslag til regler for å fjerne alle konkurranseklausuler nasjonalt med bakgrunn i at de hemmer konkurransen. Tilsynet har estimert at et forbud mot konkurranseklausuler vil kunne øke arbeidernes inntekter med mellom 250 til 296 milliarder dollar per år.