<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi må leve med et farligere Russland

– Vi må leve med et farligere og mer uforutsigbart Russland, trolig i lang tid, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Nå satser Norge mer på Forsvaret.

Publisert 14. mars 2024 kl. 10.51
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
RUSTER OPP: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram informerte torsdag om langtidsplanene for Forsvaret. Foto: NTB

Torsdag gjennomførte statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren det siste møtet med partiene på Stortinget før fremleggingen av Langtidsplanen for forsvarssektoren 5. april. Langtidsplanen vil legge rammene for utviklingen i mange år fremover, og skal behandles på ordinær måte i Stortinget.

– Et farligere og mer uforutsigbart Russland

– Situasjonen der ute og behovet her hjemme gjør at vi må styrke Forsvaret nå. Norge skal nå Natos to-prosentmål allerede i år. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er alvorlig. Vi må leve med et farligere og mer uforutsigbart Russland, trolig i lang tid, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en melding.

– Mange land rundt oss investerer i et større og sterkere forsvar. Det gjør vi også. Vi skal ta ansvar for vår egen sikkerhet, og vi skal være med å ta ansvar for europeisk sikkerhet, sier Støre.

2 prosent i løpet av 2024

Regjeringen forslår ekstrabevilgninger i revidert nasjonalbudsjett som gjør at Norge vil nå Natos mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvarsformål allerede i inneværende år.

Alle Natos medlemsland har siden 2014 hatt som ambisjon å bruke to prosent av landets bruttoinntekter på forsvarsformål innen 2024. Nå kommer Norge også inn på listen over land som oppnår dette innen fristen. Frem til nå har planen vært å nå dette målet innen 2026.

– Når verden er urolig så må vi bruke mer av samfunnets samlede ressurser på trygghet, forsvar og nasjonal beredskap, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.