<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er det Tuva Moflag som bestemmer

Publisert 19. apr. 2024 kl. 20.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord
Tuva Moflag, leder av Finanskomiteen (Ap). foto: Iván Kverme

Kari Elisabeth Kaski (SV) gir seg som stortingsrepresentant etter denne perioden, og dermed forsvinner en særdeles debattglad finanspolitisk talskvinne fra Stortinget. Det er blitt mange skattedebatter med Kaski. Mange gode. Skatteparadiser hater hun.

Den nye eneren og lederen i Finanskomiteen er Arbeiderpartiets Tuva Moflag, og hun går rett i strupen på næringslivet, og hun deltok i den opphissede skattedebatten i NRKs Debatten.

Moflag er utdannet siviløkonom ved Høgskolen i Bodø, har vært konsulent hos Boston Consulting Group, jobbet i American Express og vært journalist i Dagbladet.

På Stortinget er Moflag i sin 2. periode.

Som leder i finanskomiteen vil hun bli sentral.

Vi synes hun er kommet noe skjevt ut. At det er kommet nye 150.000 arbeidsplasser, hvorav 120.000 i privat sektor, under Ap/Sp-regjeringen, mener hun «skapes av denne regjeringen.»

Vi vet ikke helt hvilke bedrifter eller bransjer hun sikter til, men det er vanskelig for oss å se hvor Ap-fotavtrykket er klart. En generell god økonomi, god BNP-vekst, sterke statsfinanser, lav ledighet, skyhøye gass- og oljepriser og et Oljefond som renner over av penger, gir Norge overskudd på alle fronter. Da skapes det også nytt. Selv med et svakt skatteregime.

Regjeringen var for øvrig god under pandemien. For god, sier noen.

Det kjedelige er at Moflag har overtatt et av Kaskis mest demagogiske utsagn i skattedebatten, nemlig at de rikeste i landet betaler mindre enn sykepleiere og lavtlønnede i skatt. Fordi det angivelig er slik, trenger man formuesskatt fra de rike for å utjevne forskjeller.

Altså: Med en inntekt på 100 kroner betaler sykepleieren mer i skatt enn de rike.

Selvfølgelig er det ikke slik. Kaski og Moflag klarer ikke å finne en eneste sykepleier eller lærer som betaler mer i skatt i prosent, fra lønnsinntekt, enn Stein Erik Hagen eller Johan H. Andresen.

Det var Statistisk Sentralbyrå (SSB) som lagde en regneøvelse (ikke forskning, som de later som) hvor de antok eller simulerte at kapitaleierne lot være i selskapene, kunne eller burde vært sett på som lønn, og fordi det ikke ble betalt skatt av denne fiktive lønnen, ble det lite skatt fra de rike. Sykepleierne vant skattekonkurransen.

Men som alle unntatt SSB vet og forstår: Blir det utbetalt lønn, blir det marginalskatt med samme skattesats for den rike (Hagen) og Moflag eller en sykepleier.

SSB burde kalt tilbake dette tøvet som i flere år har forvirret Kaski, og nå er Moflag i gang.

Som leder av finanskomiteen. En veldig viktig jobb.