Utgiftene til sykepenger har økt med 3,5 milliarder kroner i år. Det kom frem da regjeringen presenterte sitt forslag til revidert budsjett.
– Sykefraværet eksploderer. Under denne regjeringen har utbetalingene økt med 21,5 prosent justert for lønns- og kostnadsvekst. Det er 10 milliarder kroner, sier Sveinung Rotevatn, nestleder i Venstre.
– Sitter og ser på
– Utgiftene til sykepenger skyter i taket under denne regjeringen. De bruker nå over 62 milliarder kroner i året. De sitter og ser på at sykefraværet øker og øker, år for år, uten å komme med andre tiltak enn å bruke mer oljepenger, sier Rotevatn.
Men problemene begynte ikke da Jonas Gahr Støre gikk på som statsminister høsten 2021.
Sykefraværet koster staten nå 20 milliarder kroner mer enn før pandemien, viser ferske tall fra Nav.
For etter pandemien er det flere som oppgir å slite med slapphet og psykiske lidelser.
– Handlingslammet
Rotevatn mener at også Høyre og Fremskrittspartiet er handlingslammet i møte med nye rekordtall.
– Ekstremt mange står utenfor arbeidslivet, og antallet øker år for år. Det bekymrer meg stort at Ap, Høyre og FrP er skjønt enige om å bevare dagens situasjon hvor flere ender opp i varig utenforskap. Jeg synes det er ganske feigt, sier Rotevatn.
– Det går utover norsk økonomi, det går utover dem som havner utenfor arbeidslivet og familiene deres.
– Høyre og FrP er de eneste høyrepartiene i verden som er for 100 prosent sykelønn. Høyre har sågar angrepet oss i media for å ville gjøre fornuftige endringer i sykelønnen, i tråd med sysselsettingsutvalgets anbefalinger. Men hva Høyre vil gjøre for å få ned sykefraværet er det ingen som vet. Regjeringen, Høyre og FrP vil ikke røre sykepengene, slik bidrar de til å dytte folk ut i mer utenforskap.
– Mangler reformvilje
Torsdag legger Rotevatn frem utkast til Venstres nye stortingsvalgprogram. Der ligger det flere grep som inngår i en sykelønnsreform.
Både i det nye og gamle programmet slår partiet fast at Norge både verdens mest generøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær.
I det nye programmet foreslås i tillegg flere innstramninger:
Sykepengesatsen skal som i dag være 100 prosent for alle, men bare de første seks månedene av sykemeldingsperioden. Ved 100 prosent sykemelding blir satsen satt ned til 80 prosent etter seks måneder.
Ved bruk av gradert sykemelding vil satsen forbli 100 prosent i inntil 12 måneder. Dersom man forlenger sykemeldingen utover 12 måneder, blir satsen satt ned til dagens AAP-sats.
Venstre ønsker at perioden der arbeidsgiver dekker alle sykepengeutgifter reduseres fra dagens 16 dager til 7 dager.
Til gjengjeld skal arbeidsgiver i resten av sykefraværet betale en mindre del av sykepengene.
– Vi kan ikke bare skifte regjering, vi må skifte politikk også. Og dessverre synes jeg Høyre er idéfattige og mangler reformvilje i denne saken, i en tid der borgerlig side burde ta ansvar.
– Kan berolige
Henrik Asheim viser til at Høyre ved flere anledninger har løftet bekymringen for økende sykefravær og utenforskap fra arbeidslivet.
I vinter åpnet Høyres programkomité for et forslag om at unge under 30 som hovedregel ikke skal kunne få full uføretrygd.
– Det er nettopp fordi vi må stoppe strømmen av unge ut fra jobb og utdanning, sier Asheim.
Han er første nestleder i Høyre og leder for partiets programkomité.
– Vi trenger en ny og ærlig politisk diskusjon om hele trygdesystemet. Jeg kan berolige Rotevatn med at vi vil lansere flere grep og tenke nytt for at flere skal komme inn i arbeidslivet.
– Men det er synd om Venstre reduserer en så stor debatt til om man får 80 eller 100 prosent kompensasjon når man er syk, sier Asheim.