Helgens valg til Europaparlamentet ga braknederlag for tyske og franske regjeringspartier, og i Frankrike har president Emmanuel Macron oppløst nasjonalforsamlingen og utlyst presidentvalg om tre uker etter at hans parti fikk bare halvparten så mange stemmer som partiene på ytre høyre.
Russiske politikere fryder seg ifølge Reuters over valgresultatet for Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.
– Tid for å trekke seg
«Tid for å trekke seg tilbake. Til historiens askehaug!» skrev Russlands tidligere president og nåværende nestleder for det nasjonale sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, på X mandag.
«Resultatet gjenspeiler delvis deres udugelige politikk ved å støtte Ukraina i krigen mot Russland», føyde han til.
Lederen for overhuset i den russiske dumaen, Valentina Matviyenko, synes helgens valgresultat «bekrefter fiaskoen Macron og Scholz er som nasjonale og europeiske politikere.»
«I deres tilfelle er dette et fortjent resultat, som kommer etter mange års fullstendig ignoranse av folkets og samfunnets virkelige behov», skrev hun på Telegram.
Vil utnytte splittelse
Russland har lenge fridd til ledende politikere på Europas ytre høyre, som Ungarns statsminister Viktor Orban og franske Marine Le Pen, og er ifølge nyhetsbyrået ivrig etter å utnytte ethvert tegn til splittelse i Europa som kan svekke støtten til Ukraina.
Kreml-talsmann Dmitrij Peskov understreket at flertallet i Europaparlamentet fortsatt er pro-EU og pro-Ukraina, men samtidig at høyrepartiene etterhvert vil «tråkke flertallet på tærne.»
«Denne dynamikken er synlig for det blotte øye», sa han.
– Ekstremt uvennlig
Peskov påpekte ifølge Reuters videre at Russland vil følge nøye med på nyvalget i Frankrike.
«Dette gjelder spesielt med tanke på, la oss si, det franske lederskapets ekstremt uvennlige og til og med fiendtlige holdning overfor landet vårt.
Macron har provosert Russland med en rekke uttalelser de siste ukene, deriblant om å sende europeiske bakkestyrker for å hjelpe Ukraina i krigen. Uttalelsene ble raskt skutt ned av Nato-stormakter som USA, Tyskland og Storbritannia, og selv generalsekretær Jens Stoltenberg var klar på at dette ikke var aktuelt.