<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
CHIC PÅ FLYPASSEN: Jane Birkin og Serge Gainsbourg på tiden da man kunne røyke innendørs – på flyplassen.  Foto: Getty Images

Den beste reisebekledningen

Du trenger hverken gullbillett eller joggebukse for å ha en behagelig reise.

Publisert 27. jan. 2022 kl. 19.40
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 912 ord

De seneste to årene har det vært ekstra stress å reise, av grunner som vi alle er klare over. Verdien av en komfortabel reise (med minst mulig friksjon) har økt. Lite hjelper det dog å bestille billetter på første klasse og tenke at resten går av seg selv. Nei, så lett er det ikke. 

Uavhengig av hvilken seterad en ruger på i flyet, vil derimot valget av bekledning virkelig hjelpe på trivselen. Det betyr ikke at det er fritt frem med grilldress, joggebukse og bare føtter. Ei heller at du skal spole tilbake til 60-tallet og børste støv av farfars sorte dress, hatt og frakk. 

Som i så mange andre situasjoner er det heller den gyldne middelvei som er svaret i en behagelig reise. Nøkkelen ligger i riktig valg av stoffer og plagg. 

Og riktig plagg er ikke joggebukse.

Bukser

Når en returnerer til Norge fra varmere breddegrader, er avstigningen fra en liten Bombardier Dash 8-300 i Tromsø noe kald sammenlignet med ombordstigning i eksempelvis Florida. For ikke å snakke om de kalde blikkene du får ved å komme ut i ankomsthallen ikledd cargoshorts og slippers. Åpenbart, men det må nevnes. 

Fra kaldt klima til annet kaldt klima? Da kan en velge flanell. For de som liker en dressy stil: Se til tidløse bukser med litt høyere liv og pleats. Det mest behagelige er modeller utenfor «slim fit»-kategorien. Dette finner du hos de fleste dressforretninger i midtre til øvre prissjikt, hvor «fast fashion» ikke er første prioritet. 

Fra varmen til kulden? Det betyr bukser i bomull eller grov og luftig ull, eksempelvis Vitale Barberis' 6ply-ull. Ikke bare er dette stoffet luftig, men også slitesterkt, og du vil oppleve minimalt med rynker i plaggene. Om du liker høyt liv på buksen, se til svenske Casatlantic for lin/bomull. Andre merker: Berg & Berg, Drakes, Morris, Oscar Jacobson. 

BUKSENE: I flanell, med side-adjusters og pleats. Fra Kit Blake via The Rakes webshop. 2.600 kroner. <strong>Foto: Kit Blake / The Rake</strong> (1 / 4)
BUKSENE: I flanell, med side-adjusters og pleats. Fra Kit Blake via The Rakes webshop. 2.600 kroner. Foto: Kit Blake / The Rake

Sko

Komfortable sko er ikke synonymt med tennissokker eller ankelsokker og gummisandaler. Ei heller er det nødvendig å kle seg barbent, slik at samtlige innen fem seterader varsles om at en føler seg fri og frank. 

Noen av beste skoene å reise i er loafers . Egentlig mest forbundet med varmere årstider – spesielt i Norge, men kombinert med skikkelige sokker er de gull verdt på reisen. En sikker vinner er et par i brunt, semsket skinn eller blankere sort kalveskinn. Morjas har gode alternativer i budsjettklassen. For toppklassen søker du mot Edward Green og deres penny-loafer Piccadilly. 

Denne skoen er såpass allsidig, at du med et par loafers i bagasjen (eller på føttene) kan komme unna med å bringe kun ett par sko på reisen. Å kunne pakke lett er en luksus. 

Sokker

Når vi allerede er inne på sokker; unngå ankelsokker om vinteren. Ingen ekstremiteter fortjener å bli direkte eksponert for 12 minusgrader i det du går ut av karuselldøren fra ankomsthallen på Gardermoen. Skikkelige knestrømper er veien å gå. Italienske Bresciani produserer slike i topp kvalitet. Det samme gjelder Mazarin og Falke. En av nettbutikkene med det største utvalget av kvalitetssokker, er franske Meschaussettesrogues.com. Franskmennene tilbyr attpåtil skreddersydde sokker. Og kompresjonssokker, om det er noe for deg. 

Skjorte

En krisp, hvit skjorte er vanligvis et bombesikkert valg. På reisen kan det derimot være smart å unngå dette, spesielt hvis du skal hive innpå et par wienerpølser eller en tørr sandwich på veien. Det er noe kjipt ved å vise sidemannen at du har vært uvøren med ketsjupen, og endt opp med røde flekker på den nystrøkne kragen. 

Brystlommer er praktisk. Alternativet her er en avslappet denimskjorte. Eksempelvis denne avbildede fra franske Husbands, til 2.500 kroner. 

SKJORTE: Denimskjorte i western-stil fra franske Husbands. <strong>Foto: Husbands Paris</strong> (1 / 5)
SKJORTE: Denimskjorte i western-stil fra franske Husbands. Foto: Husbands Paris

Kasjmir

Kasjmir er tilnærmet synonymt med behagelig. Hva er vel ikke bedre enn å reise i en genser laget av dette fantastiske ullet? Perfekt som et ekstra lag om det trengs. 

Reisejakken

Én ting er det umulig å ha for mye av på reisen. Lommer. Til lommebok, pass og billetter. Og til å gjemme verdisaker i mens bagasjen ruller gjennom sikkerhetskontrollen. Hvis en i det hele tatt kan lære noe av amerikanske turister med cargoshorts og fiskevest, er det nettopp at lommer er gull verdt. 

Gode alternativer er The Armourys City Hunter-modell, en klassisk overshirt eller en moderne tolkning av jungeljakken, som avbildede fra britiske Drake's. 

Tenk koffert

Rimowa lager muligens en av de aller feteste kabinkoffertene, men prisen er nokså høy. En av de klassiske modellene i aluminum – i størrelse som går som håndbagasje hos de fleste flyselskaper –  starter på 9.500 kroner. 

Caps?

Er det én ting vi har lært av Succession, er det at caps kan funke. Og så er det praktisk. Pratsom passasjer i nabosetet på flyet? Slipp unna tåkeprat ved å trekke capsen over fjeset – du skal sove. Avbildede er fra det amerikanske preppy-merket Rowing Blazers. 510 kroner.