<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
DET YPPERSTE AV DERBYEN: Edward Green Dover, her i en spesialmodell designet av Stefan Ravnanger i Shoes of Stefan. Foto: Eivind Yggeseth

Skoenes Jaguar E-Type

Snøen er i ferd med å bli borte og det er på tide å sko seg for våren. Skoene som var med å slå Napoleon, er også blant modellene som tar deg best gjennom overgangsperioden.

Publisert 11. feb. 2022 kl. 12.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 334 ord

Derbyskoen fikk sin renessanse i 2019, har figurert på catwalken, og holder fortsatt trykket oppe som en av de mest allsidige og trendy modellene i 2022.

«Klumpfot»-skoene og haute couture er kanskje ikke veldig relevant for norske menn i business og finans, men trender har som regel et positivt utslag på både tilbud og tilgjengelighet.

Hva er en Derby?

Derbyen har sin opprinnelse fra militæret og går også under navnet Blücher, oppkalt etter den prøyssiske generalen Gebhards Leberecht von Blücher.

Den ble brukt av soldatene under Napoleonskrigen, deriblant ved Waterloo, og var en yndet sportssko på midten av 1800-tallet.

Dagens moteversjoner hadde kanskje ikke egnet seg til skyttergravskrig, men skoen har likevel overlevd nært sitt utgangspunkt, som en snøresko med åpen hals og mer solide såler.

Derbyen ligger et nivå under oxforden i det formelle hierarkiet, og har et noe mer avslappet utseende.

Hva brukes den til?

Derbyen er en mellomting mellom den mindre formelle loaferen og den mer formelle oxforden, og passer til derfor også til mer avslappede antrekk.

Skoen kjennetegnes av en hals i v-form, er mer åpen med læret og lissene utenpå i motsetning til oxfordens lukkede hals.

Det gjør den også bedre tilpasset folk med store føtter.

Dette er ikke en sko for de aller mest formelle antrekkene, som dress eller smoking, men en overgangssko som passer til nær sagt alle andre antrekk. Og når selv Wall Street-bankene har gitt tapt i å tviholde på den ultraformelle kleskoden, er dette en sko du absolutt bør ha i skapet.

Hvilken skal du velge?

Loakes helt enkle derby er en fin variant til en bra pris, men fortsatt godt håndverk. 2.800 kroner.

Bontoni Carnera er deilig italiensk luksus for menn ute etter en mer interessant patina. 10.000 kroner. 

Med noe mer tekstur passer denne skoen perfekt til penere chinos, ullbukser eller et par mørke, uvaskede jeans.

Øverst på listen står likevel Edward Greens Dover. Skoenes Jaguar E-Type og kanskje det mest bankers skotøyet du kan ha i klesskapet. 12.000 kroner.