<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Regjeringen har gravd hodet ned i sanden

– Regjeringen nekter å lytte, sier Knut Flakk om satsene for formuesskatt på arbeidende kapital i statsbudsjettet for 2024. 

Publisert 8. okt. 2023 kl. 10.34
Oppdatert 12. okt. 2023 klokken 12.15
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 559 ord
AKSJONIST: Knut Flakk, leder for Flakk Gruppen, er en av initiativtagerne til Aksjon for Norsk Eierskap.  FOTO: Eivind Yggeseth

– Det er sørgelig å se en regjering som sier de vil lytte - men overhode ikke gjør det. De fortsetter som Norges mest næringsfientlige regjering, sier Knut Flakk. 

I statsbudsjettet for 2024 er det ikke foreslått noen lettelser i formuesskatten på arbeidende kapital. 

Startet aksjon

I vinter, mens nyhetsmeldingene om nye norske bedriftseierne som flyttet til Sveits tikket inn, var lederen for Flakk Gruppen sammen med Roger Hofseth, laksegründer og konsernsjef i Hofseth International, initiativtagere til en aksjon mot formuesskatt på arbeidende kapital, Aksjon for Norsk Eierskap.

Sammen med resten av gruppen har de brukt en rekke anledninger til å forsøke å forklare politikerne hvordan formuesskatten skader næringslivet. 

– Jeg skal gjerne være med å bidra, men hvis Flakk Gruppen får 200 prosent skatt på resultatet, går det jo ikke. Det ødelegger bedriften, sa Knut Flakk da han møtte og konfronterte statsminister Jonas Gahr Støre på Stortinget i fjor høst.

På Kapitals liste over Norges 400 rikeste blir Ålesundsmannen anslått å ha en formue på 3,2 milliarder kroner. Flakk-konsernet spenner bredt, fra klær og byggevarer til helikoptertrafikk og turisme.

Skatteskjerpelse

Men da statsbudsjettet ble lagt frem fredag, viste det ingen endring i formuesskattesatsen, bunnfradraget for formuesskatt og verdsettelsesrabatten på aksjer sammenlignet med for 2023. 

– I praksis er dette en skjerpelse av formuesskatten, ettersom bunnfradraget ikke er inflasjonsjustert, sier Hanne Fritzsønn i BDO Advokater.

– Er du skuffet? 

– Jeg er ikke overrasket, sier Flakk. 

– Regjeringsledelsen har gjentatt til det kjedsommelige at de vil lytte til alle som har innspill, men realiteten er at de har gravd hodet ned i sanden og nekter å lytte til konsekvensene av den ekstreme skattebyrden de har pålagt norskeide private bedrifter og arbeidsplasser. 

- Gambling

Han påpeker at bedriftene som rammes er bærebjelken i norsk næringsliv som burde være med å skape fremtidens arbeidsplasser. 

–  Nå skattes de i hjel og taper i konkurranse med utenlandsk eide og statseide bedrifter. Eierbeskatningen, altså summen av utbytteskatt og skatt på arbeidende kapital, har mer enn doblet seg siden regjeringen Støre kom i posisjon. 

– Det som nå skjer er intet annet enn gambling med norskeide arbeidsplasser.

Aksjonistene deler argumentasjon med de fleste som har meldt utflytting til Sveits: Økningen i formuesskattesatsen kombinert med reduksjonen i verdsettelsesrabatten på aksjer, har medført en kraftig økning i formuesskatt for mange bedriftseiere. For å betale formuesskatten er de nødt til å ta ut utbytte fra fra bedriften, men fordi også utbyttet blir ilagt skatt på 37,8 prosent, må det økes ytterligere for å dekke hele formuesskattebeløpet. 

Formuesskatt på arbeidende kapital 2023 og 2024

Børsnoterte aksjer
verdsettes til aksjekursen pr. 31.12 i inntektsåret, men ved en verdsettingsrabatt på 20 prosent.

Ikke-børsnoterte aksjer
verdsettes til den forholdsmessige andelen av selskapets samlede skattemessige formuesverdi 1. januar i inntektsåret, men med en verdsettingsrabatt på 20 prosent.

Formuesskatt
Bunnfradrag 1,7 millioner kroner
1 % på formue opp til 20 millioner kroner
1,1 % på formue over 20 millioner kroner
Utbytte beskattes med 37,8 prosent 

Lanserte forslag

I sommer lanserte Aksjon for Norsk Eierskap et forslag om å bytte formuesskatt med økt selskapsskatt, men fikk lite gehør for forslaget. 

Men Flakk vil ikke gi opp: 

– Aksjonen for Norsk Eierskap kommer til å fortsette sitt arbeid frem mot stortingsvalget i 2025 med ufortrøden styrke - for å få fjernet den ødeleggende skatten på arbeidende kapital. Denne skatten rammer kun  norskeide, private bedrifter og svekker disse bedriftenes evne til å skape utvikling og vekst med nye arbeidsplasser rundt om i det ganske land.