<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stopper eiendomssalg til russere

Finske myndigheter stanser tre eiendomssalg til russere like ved den russiske grensen. 

Publisert 19. okt. 2023 kl. 12.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
GODE NABOER? Finland deler en grense på 1.300 kilometer med Russland. Her fra grenseovergangen ved Imatra, rett sør for Ruokolahti.  Foto: Bloomberg

I Finland har myndighetene fått stanset flere eiendomssalg til russere på grunn av sikkerhetsgrunner, melder Bloomberg.

Hele tre eiendomssalg til russiske kjøpere har de finske myndighetene fått hindret med på grunn  av forsvars- og sikkerhetsmessige årsaker. To av eiendommene skal ligge i byen Ruokolahti, mens den siste er litt lenger nord, i byen Kitee.

Finland deler en grense på på 1.300 kilometer med Russland, og eiendommene skal ligge sørøst i landet, nær den russiske grensen. Ifølge det finske forsvarsdepartementet kunne kjøpene av eiendommene ha vært i til hinder for beskyttelsen av Finlands territorielle integritet.

En ny lov som trådte i kraft ved årsskiftet, ga myndighetene større fullmakter til å stoppe eiendomstransaksjoner av nasjonale sikkerhetsgrunner.

Ordren ble signert av forsvarsminister Antti Hakkanen, skriver Bloomberg. 

Kjøpte sykehjem

Det er ikke første gang de finske myndighetene stopper. I fjor grep myndighetene inn etter at et tidligere sykehjem i Kankaanpää, vest i landet, hadde blitt solgt til russere. 

Sykehjemmet, som også hadde et likhus, lå bare noen kilometer unna en militærleir, og politikerne kom raskt opp med et lovforslag som var ment å begrense eiendomstransaksjoner nær forsvarsstyrker eller grensevaktsområder da saken ble kjent. 

Finland strammet til lovgivningen allerede i 2020, men etter sykehjemssaken ble kjent gjorde Finland ytterligere innstramninger for å tette smuttehullene. Blant annet vil staten få forkjøpsrett til å kjøpe visse eiendommer og la myndighetene avvise søknader om tillatelse hvis den eiendommen som skal erverves, ikke er egnet for det formålet som er angitt i søknaden. I tillegg skal også myndighetene få bedre tilgang til informasjon og rett til å fastslå kilden til midlene som brukes til oppkjøpene.