<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er sveitsisk by dyrest i verden

Førsteplassen må imidlertid deles med gjengangeren Singapore.

Publisert 30. nov. 2023 kl. 11.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
RYKKER OPP TIL TOPPS: Sveitsiske Zürich bykser fra sjette- til førsteplass. Foto: Bloomberg

Singapore og Zürich er verdens dyreste byer, viser Economist Intelligence Units nye rangering, som er basert på en global undersøkelse om levekostnader og prisene på mer enn 200 vanlige varer og tjenester.

Det er niende gang på 11 år at Singapore topper listen. Zürich rykker på sin side opp fra en sjetteplass, drevet av en sterk sveitserfranc og høyere priser for dagligvarer, husholdningsvarer og rekreasjon.

New York, som delte førsteplassen med Singapore i fjor, faller til en tredjeplass på oversikten.

I snitt har prisene verden rundt økt med 7,4 prosent på årsbasis, målt i lokale valutaer. Det er tregere enn de 8,1 prosentene som ble rapportert i forbindelse med fjorårets undersøkelse, men betydelig over trenden fra årene 2017–2021.

EIU venter at inflasjonen vil fortsette å avta i 2024, men peker samtidig på flere oppsiderisikoer, med ytterligere eskalering av Israel–Hamas-krigen og eventuelle større virkninger fra El Niño, som kan presse energi- og matprisene høyere.

Topp ti

Ellers består topp ti av Genève, Hong Kong, København, Los Angeles, Paris, San Francisco og israelske Tel Aviv. EIU-undersøkelsen ble utført før krigen mellom Israel og Hamas.

Selv om det er tre byer i USA inne blant de ti dyreste, poengteres det at nordamerikanske byer generelt har falt på levekostnadsrangeringen i år. Videre trekkes høy prisvekst for dagligvarer og klær samt valutastyrking frem som årsaker til at det er fire vesteuropeiske byer blant topp ti.

De største fallene på EIU-rangeringen var det de russiske byene Moskva og St. Petersburg som sto for, tynget av en svakere russisk rubel.

De kinesiske byene Nanjing, Wuxi, Dalian og Beijing samt japanske Osaka og Tokyo har også større fall på listen.

De meksikanske byene Santiago de Querétaro og Aguascalientes hadde de største hoppene på listen, løftet av en sterkere peso.

Totalt inngår 173 byer i årets levekostnadsundersøkelse. Den gjennomsnittlige globale prisveksten på 7,4 prosent ekskluderer imidlertid ukrainske Kyiv og venezuelanske Caracas.