<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina-pengene tar snart slutt uten ny støttepakke, ifølge Det hvite hus

Budsjettdirektøren i Det hvite hus advarer speaker Mike Johnson og andre kongressledere om at USA snart går tom for tid og penger til Ukraina.

Publisert 4. des. 2023 kl. 18.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
TOMT: Det hvite hus i Washington.  Foto: NTB

– Jeg vil være tydelig: Uten handling fra Kongressen går vi tom for ressurser til å skaffe mer våpen og utstyr til Ukraina innen slutten av året, skriver Shalanda Young i et brev til lederne i Representantenes hus og Senatet som ble sendt mandag.

President Joe Bidens regjering ba i oktober Kongressen om nesten 106 milliarder dollar til å finansiere våpen og økonomisk bistand til Ukraina og Israel og bevilgninger til USAs grensesikkerhet.

Republikanerne kontrollerer imidlertid Representantenes hus med smalt flertall, og den siste tiden har USAs store Ukraina-støtte blitt et kontroversielt tema blant enkelte høyreorienterte folkevalgte.

Budsjettdirektøren i Det hvite hus advarer om at en stans i USAs Ukraina-støtte øker sannsynligheten for at Russland vinner krigen.

Slått sammen i en pakke

Vel vitende om skepsisen til Ukraina hos enkelte kongressrepresentanter, som samtidig er svorne Israel-venner og motstandere av innvandring fra Mexico, slo Biden sammen hjelp til Ukraina, Israel og grensesikkerhet i én stor pakke i håp om at det skulle gjøre det lettere å få den vedtatt.

Likevel trekker behandlingen av bevilgningen ut på grunn av motstand fra republikanere som er stadig mer skeptiske til Ukraina-støtten.

I mellomtiden har det republikanske flertallet vedtatt en pakke som kun inneholder hjelp til Israel. Men Biden insisterer på at støtte til Israel og Ukraina må vedtas samtidig, og Israel-pakken alene blir ikke vedtatt i Senatet der Demokratene har flertall.

Kongressen har fra før bevilget 111 milliarder dollar til støtte for Ukraina. Det omfatter 67 milliarder i militærhjelp, 27 milliarder i økonomisk hjelp og 10 milliarder i humanitær hjelp.

Brukt opp

Men Young sier i sitt brev at alt dette, med unntak av 3 prosent av militærhjelpen, var brukt opp per midten av november.

Biden-administrasjonen sier de har redusert tempoet i militærhjelpen de siste ukene i håp om å strekke forsyningene ut i tid til Kongressen vedtar nye bevilgninger.

– Vi har gått tom for penger til å støtte Ukraina. Dette er ikke et problem for neste år. Nå er tiden for å hjelpe et demokratisk Ukraina i kampen mot russisk aggresjon. Kongressen må handle nå, skriver Young.

Noen dager før brevet ble sendt, hadde topper i det militære og forsvarsdepartementet et møte med de fire topplederne i Representantenes hus og Senatet.

– De var klare på at Ukraina trenger hjelpen snart, og det gjør også vårt militære, sa flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, etter møtet.

NTB