<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rapport om NSM-lån: – Departementet burde ha satt seg bedre inn i styringen

Justisdepartementet burde ha satt seg bedre inn i den økonomiske og administrative styringen av NSM, konkluderer utvalget som har vurdert saken.

Publisert 1. mars 2024 kl. 13.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
FØLGER OPP: Den ferske rapporten peker på flere feil som ble begått av NSM.  Foto: NTB

I desember avdekket Justis- og beredskapsdepartementet at NSM hadde inngått en låneavtale til en verdi av 200 millioner hos utleier av lokalene, Norwegian Property. Låneavtalen ble inngått uten fullmakt fra departementet. Fredag leverte NSM-utvalget sin rapport om hendelsen etter å ha gjennomgått forholdene rundt låneavtalene. 

– Vi skal nå følge opp rapporten. Rapporten blir og sendt over til Stortinget i dag, og jeg har tilbudt meg å komme til Stortinget for å holde en redegjørelse når de måtte finne det formålstjenlig, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Rapporten peker på flere feil som ble begått av NSM. Den peker også på oppfølgingsbehov både for NSM og i regjeringen.

– Det som har skjedd i NSM er alvorlig. Det har vært viktig for regjeringen å få fram alle fakta om hva som har skjedd da NSM inngikk denne avtalen, og om noe kunne vært gjort annerledes i departementet, sier Mehl videre. 

Ulovlig avtale

8. desember ble det kjent at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har hatt en privat låneavtale på 200 millioner kroner i forbindelse med leie av et nytt bygg på Fornebu. Lånet var ifølge regjeringen ulovlig. Da Justis- og beredskapsdepartementet ble kjent med avtalen, ble det umiddelbart satt i verk tiltak for å innfri lånet og for å avdekke forholdene.

(NTB)