<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gaza-regning: Over 300 milliarder

Gjenoppbygging av Gazastripen vil koste over 300 milliarder kroner, anslår FN. Arbeidet antas å ha et omfang verden ikke har sett siden andre verdenskrig.

Publisert 2. mai
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
Article lead
lead
DYR GJENOPPBYGGING: Vil koste 30-40 milliarder dollar, anslår FNs utviklingsprogram. Foto: NTB
DYR GJENOPPBYGGING: Vil koste 30-40 milliarder dollar, anslår FNs utviklingsprogram. Foto: NTB

Det er FNs utviklingsprogram som står bak anslaget.

Gjenoppbyggingen av det krigsherjede palestinske området antas å koste mellom 30 og 40 milliarder dollar.

Store deler av Gazastripen ligger i ruiner etter sju måneder med krig mellom Israel og Hamas.

– Kan ta tiår

– Omfanget av ødeleggelsene er store og uten sidestykke. Dette er et arbeid det globale samfunnet ikke har gjennomført siden andre verdenskrig, sier FNs assisterende generalsekretær Abdallah al-Dardari.

Han legger til at gjenoppbyggingen, om den skal skje via normale prosesser, «kan ta tiår, og det palestinske folk har ikke luksusen det er å kunne vente i flere tiår».

Al-Dardari anslår at de israelske angrepene har skapt mer enn 37 millioner tonn med ruiner og grus. Ifølge ham er 72 prosent av alle boliger fullstendig eller delvis ødelagt.

FNs hovedorgan for handels-, investerings- og utviklingsspørsmål (UNCTAD) regnet tidligere i år ut at det vil ta nesten 70 år før økonomien på Gazastripen er den samme som før krigen.

Langt større omfang enn sist

Forrige gang Israel gikk til storangrep mot Gaza, i 2014, forårsaket de ødeleggelser for over 40 milliarder kroner, har UNCTAD regnet ut.

Denne gangen er ødeleggelsene langt større, og det samme blir kostnadene med å gjenreise boliger, skoler, sykehus, vann- og strømnettet og annen infrastruktur.

FN-organer advarer også om at krigføringen vil få langvarige psykososiale konsekvenser.

Halvparten av Gazas 2,3 millioner innbyggere er barn, og foruten å bli frarøvet skolegang er så å si alle av dem dypt traumatiserte og har behov for mental helsehjelp eller annen psykososial støtte, ifølge FNs barnefond (Unicef).