Sosiale medier som TikTok kan utelukkende eies av ikke-kinesiske selskaper som tilfredsstiller nasjonale sikkerhetshensyn. Det må være kravet for å operere i Norge, mener KrF.
I begynnelsen av april sendte partiet, som for tiden ligger rundt 4 prosent på meningsmålingene, inn et forslag for behandling til Stortinget.
Forslagsstillernes bekymring er at kinesiske myndigheter kan kontrollere TikToks algoritmer, og at de kan bruke selskapets innholdsanbefalinger til å påvirke, splitte eller desorientere opinionen.
Mini-CV
Navn: Kjell Ingolf Ropstad (38).
Stilling: Stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder.
Bakgrunn: Bachelor, jus og økonomi 2005–12. Leder i Kristelig Folkepartis Ungdom 2007–10. Innvalgt på Stortinget siden 2009. Partileder og barne- og familieminister 2019–21. Tilbake på Stortinget siden 2021.
Aktuell: Ønsker kinesisk nedsalg i TikTok.
– Kan få utlevert data
– Hovedargumentet er sikkerhet og bekymring knyttet til muligheten for å påvirke opinionen gjennom ganske aggressive algoritmer, og at det i ytterste konsekvens er noe Kina gjør, sier Kjell Ingolf Ropstad.
Han er KrF-politiker, forslagsstiller og partiets miljøpolitiske talsmann.
– Kinas sikkerhetslov er slik at staten kan få utlevert data fra kinesiske selskaper. I ytterste konsekvens kan Kina påvirke hvilke ledere som blir valgt, eller endre opinionens mening om vesentlige spørsmål.
Representantenes hus i USA vedtok i midten av mars at Kina må selge seg ut TikTok innen et halvt år. Hvis ikke vil TikTok ikke lenger kunne tilby tjenesten i USA.
Ifølge Ropstad er KrF-forslaget likelydende med vedtaket i USA.
– Håper flere slutter seg til
– Hvilken forskjell gjør det at lille Norge krever forbud?
– USA har gått i spissen, og jeg tror det er viktig at det er flere land som gjør dette. Vi må gjøre det som er rett uavhengig av hva andre foretar seg, og forhåpentlig vil flere land slutte seg til.
Forslaget ligger nå til behandling i en komité på Stortinget. I slutten av mai må partiene flagge sitt syn. 11. juni er det berammet debatt i stortingssalen og vedtak i saken.
– Hvor sikker er du på at KrF kan vinne frem?
– Jeg er veldig usikker på de andre politiske partiene, for så langt har veldig få uttalt seg. Noen snakker om at vi kan ikke forby alt vi ikke liker, men det er en total avsporing. Dette er en sikkerhetspolitisk debatt, og jeg forventer grundige svar fra Justisdepartementet og sikkerhetsmyndighetene.
Google, Meta og X
– Det er sikkert flere digitale tjenester som kan påvirke eller desorientere opinionen. Hvorfor trekker dere spesielt frem én?
– Det er eierskapet vi tenker på. Jeg er faktisk overrasket over at ikke flere er opptatt av at kinesiske selskaper og kinesiske myndigheter kan sitte på mye personinformasjon om norske borgere.
– Det er ikke lenge siden vi hadde en debatt om Huawei og utbygging av 5G-nettverk. Det finnes fortsatt en bekymring om at Kina kan skaffe kontroll på ting. Derfor har vi sikkerhetslov ved eierskifte, blant annet.
– Er Google, Meta med Instagram og Facebook så mye bedre? Eller X, med Elon Musk i spissen?
– Man kan sikkert diskutere amerikanere også, men her er det Kinas mulighet til å kunne påvirke som jeg er skeptisk til. USA er en viktig alliert, det er ikke Kina.
– Påfallende
– Kan du dokumentere påstanden om desorientering av opinionen, og at det Det kinesiske kommunistpartiet står bak?
– Problemet er jo muligheten for manipulasjon er der. Det finnes varslere fra ByteDance som sier at alle data blir sendt til Kina. Det er også påfallende at kinesiske myndigheter så sterkt avviser et salg av ByteDance, svarer Ropstad..
I Kina er appen ganske annerledes, viser han til. TikTok opererer der under navnet Douyin, og brukere under 14 år får kun tilgang på barnevennlig innhold. De får bare bruke appen i 40 minutter per dag, og appen er stengt for barn mellom kl. 22.00 og 06.00.