<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Savery byr på resten av Euronav

Saverys-familiens selskap CMB har kommet med et obligatorisk bud på de resterende aksjene i Euronav. 

Publisert 14. feb. 2024 kl. 09.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
ETTERTRAKTET: Saverys-familiens har gjennom familieselskapet CMB kommet med et obligatoriske overtagelsestilbud på samtlige aksjer i Euronav. Foto: Euronav

Onsdag morgen ble det kjent at Saverys-familiens selskap Compagnie Maritime Belge (CMB) kommet med et obligatoriske overtagelsestilbud på samtlige aksjer i Euronav som de ikke allerede har kontroll på. 

LEGGER INN BUD: Alexander Saverys, adm. direktør i CMB og Euronav. Foto: CMB

Tilbudsprisen er satt til 17,86 dollar pr. aksje, som tilsvarer 18,43 dollar pr. aksje justert for utbytte på 57 cent pr. aksje, opplyser selskapet i en børsmelding.

I en uttalelse fra Euronavs tilsynsråd ble det enstemmig anbefalt at aksjonærer som støtter Euronavs nye strategi, bør beholde aksjene sine i selskapet. Men for de aksjonærene som ikke støtter den reviderte strategien, blir det anbefalt å akseptere tilbudet fra Saverys-familien.

Kjøpte ut Fredriksen

Den belgiske shippingfamilien Saverys var lenge i konflikt med John Fredriksen om kontrollen i Euronav. Mens Fredriksen ønsket å slå det belgiske selskapet sammen med Frontline, ville Saverys holde på rederiet som et selvstendig selskap og lanserte i stedet for planer om å satse mindre på tanktonnasje.

LØNNSOMT: John Fredriksen kranglet med Saverys-familien i 18 måneder før de til slutt fikk kjøpt han og Frontline for 11,4 milliarder kroner i høst. Thomas Bjørnflaten

Bataljen endte med at Saverys kjøpte Fredriksens og Frontlines eierandeler på 26,12 prosent for 18,43 dollar pr. aksje i fjor høst. Til sammen ble kontantoppgjøret på 1.060 millioner dollar, hvorav 808 millioner dollar gikk til John Fredriksens private selskaper.

Som en ledd i avtalen Fredriksen og Saverys, kjøpte Frontline 24 av Euronavs store råoljetankere i VLCC-klassen. Prisen ble satt til 2,35 milliarder dollar, og økte Frontlines tankflåte fra 65 til 89 skip. 

Etter transaksjonen kontrollerte Saverys-familiens selskap CMB 49,05 prosent av Euronav, og de har siden i høst hatt planer om å fremme et pliktig tilbud om kjøp av resten av aksjene til samme kurs som Fredriksen og Frontline solgte for.

Tjente 4,3 mrd.

Til tross for konflikten gjorde det belgiske tankrederiet det godt i fjerde kvartal, og økte resultatet før skatt fra 235 til 411,7 millioner dollar.

Totalt i 2023 endte inntektene på 1,2 milliarder dollar, mens resultatet før skatt kom inn på 868 millioner dollar. Begge deler var en kraftig økning fra 2022.

– Fjerde kvartal av 2023 var et transformerende kvartal for Euronav. En løsning med Frontline ble funnet, samtidig som CMB styrket sin posisjon som hovedaksjonær, sa konsernsjef Alexander Saverys da de la frem årsresultatet i begynnelsen av februar. 

Det var særlig skippsalgene til Frontline som bidro til å løfte selskapet sitt resultat i fjerde kvartal. Rederiet hadde kapitalinntekter på 323,3 millioner. Til sammenligning var kapitalinntektene 62,5 millioner dollar i samme kvartal året før.