<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror de gode tidene fortsetter

Tailwind Management tror de gode tidene i shipping vil fortsette og laster opp med tre nyere kjemikalietankere etter å ha solgt flere eldre skip.

Publisert 3. mai 2024 kl. 13.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 436 ord
BLIR I HANSA TANKERS-POOLEN: «TRF Kirkenes» (bildet) og de to søsterskipene «TRF Kristiansand» og «TRF Kobe» skal fortsatt inngå i Hansa Tankers' samseilingspool for kjemikalietankere. Foto: ShipSpotting.com

– Prisene på moderne eco-skip er gunstige sammenlignet med å bestille nybygg som først leveres om tre år, sier Petter A. Traaholt i Tailwind Management til Finansavisen.

Det Bergen-baserte selskapet har kjøpt søsterskipene «TRF Kobe», «TRF Kristiansand» og «TRF Kirkenes» av selskaper kontrollert av amerikanske TRF - Transportation Recovery Fund.

60 prosent belåning

Prisen på de tre japansk-bygde 20.000-tonnerne skal være omtrent 32,5 millioner dollar pr. stykk. VesselsValue anslår at skipene i alt er verdt 99,6 millioner dollar.

Egenkapitalen er skaffet til veie blant Tailwinds investorer. Flere av disse har vært med i tidligere prosjekter som nå er solgt med gevinst.

TROR PÅ GOD INNTJENING: Tailwind Managements Petter A. Traaholt. Foto: Tailwind Management

Med en belåningsgrad på cirka 60 prosent er det hentet inn vel 40 millioner dollar i egenkapital til de to eierselskapene som er etablert i forbindelse med kjøpene.

Skipene fortsetter i Hansa Tankers-poolen i Bergen, som fra før av driver de øvrige skipene Tailwind Management har ansvaret for. Hansa-flåten teller nå 35 skip, hvorav 18 eies av det japanske rederiet Nisshin. I poolen inngår også skip tilhørende Mowinckels Rederi, Arne Blystad og Harald Moræus-Hanssen.

– Vi ser at verdiene på eldre tonnasje har steget markant og har valgt å selge noen av disse skipene med hyggelige gevinster som resultat, sier Traaholt.

Selger eldre skip

24. april skrev Finansavisen at eierne av den 15 år gamle 34.000-tonneren «Skarven» kunne cashe inn rundt 38 millioner dollar etter å ha eid skipet i knappe fem år.

Med et opprinnelig egenkapitalinnskudd på 10,9 millioner dollar ga det en gevinst på rundt 27 millioner, tilsvarende 296 millioner kroner om man tar dagens vekslingskurs til grunn. Da er utbytter som er betalt underveis regnet med.

I desember ble «Rundemanen», en kjemikalietanker på 34.000 dødvekttonn, solgt for 20,5 millioner dollar. Her endte totalavkastningen på 3,5 ganger opprinnelig investert kapital.

Og i januar i fjor solgte et annet Tailwind-selskap 20.000-tonneren «Dreggen», også det en kjemikalietanker. Her kunne aksjonærene glede seg over mer enn en dobling av investeringen. 

Tregangeren

Tidligere i vinter gikk jevnstore «Livarden» som ble levert fra verftet i Japan i 2007 ut av flåten for 18,3 millioner dollar. Dette skipet ble først innkjøpt i januar 2022 og kostet den gangen 11,4 millioner dollar. Også her gjorde investorene tregangeren, ifølge Traaholt.

Blant aksjonærene i eierselskapet Chem Tank Invest VI var Bergen-baserte Ulf J. Rieber, Kjell Bugge og Lønnegruppen, foruten Wiese-familiens selskaper Skibsaktieselskapet Abaco og Wieco i Oslo.

Medregnet de nye prosjektene har Tailwind-partnerne Frank-Petter Kval og Traaholt med co-investorer investert i 15 kjemikalietankere, hvorav fire er solgt.